Izbori u Jermeniji: Pašinjanova koalicija ubjedljiva

Savez Moj korak, koji uključuje Pašinjanov Građanski sporazum, osvojio je 70,4 posto glasova temeljeno na rezultatima svih birališta
1 komentar(a)
Nikola Pašinjan, Foto: Reuters
Nikola Pašinjan, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2018. 07:50h

Vršilac dužnosti jermenskog premijera Nikola Pašinjan učvrstio je svoju vlast pošto je njegov politički blok u nedjelju osvojio parlamentarne izbore u bivšoj sovjetskoj zemlji, pokazuju podaci glavnog izbornog povjereništva (CEC).

Savez Moj korak, koji uključuje Pašinjanov Građanski sporazum, osvojio je 70,4 posto glasova temeljeno na rezultatima svih birališta, objavio je CEC na svojoj internet stranici.

Rezultati pokazuju da su dvije umjerene opozicione stranke - Napredna Jermenija i Prosvijećena Jermenija - osvojile dovoljno glasova da pređu prag od pet posto i uđu u parlament.

Pašinjan je došao na vlast u Jermeniji u maju nakon sedmica masovnih protesta protiv korupcije i nepotizma.

Bivši glavni urednik dnevnog lista, koji je bio zatvoren zbog podsticanja nemira 2008., predstavlja dramatičan odmak od kadrova koji su vladali Jermenijom od kraja 1990-ih.

Podnio je ostavku u oktobru kako bi se parlament u kojem nema većinu mogao raspustiti i raspisati prijevremeni izbori, no ostao je vršilac premijerske dužnosti.

"Jermenski građani stvorili su revolucionarnu većinu u parlamentu", rekao je Pašinjan novinarima u sjedištu svojg bloka nakon što su objavljeni prvi rezultati.

"Nastavi li se taj trend, većina neće imati problema u sprovođenju promjena zakona", dodao je.

Nakon promjene vlasti u južnokavkaskoj zemlji od oko 3 miliona stanovnika, Pašinjanova vlada nastoji podstaći promjene u izbornom zakonu. Ipak pokušaje je spriječila bivša vladajuća Republikanska stranka, koja je dominirala parlamentom, prenosi Hina.

Republikanska stranka osvojila je 4,70 posto glasova no još se ne zna hoće li uspjeti ući u parlament. U skladu s jermenskim ustavom, 30 posto poslaničkih mjesta moraju dobiti opozicione stranke.

Bonus video: