IAEA zatvorila istragu: Da li je Iran imao program razvoja nuklearnog oružja?

"Gotovo je", napisao je u tekstualnoj poruci jedan diplomata sa sastanka iza zatvorenih vrata, dodajući da je odluka o nuklearnom programu Irana postignuta konsenzusom, što znači da nije bilo protivljenja, naveo je Rojters
0 komentar(a)
Reza Nadžafi, Foto: Reuters
Reza Nadžafi, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 17:34h

Savjet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) odlučio je danas da zatvori istragu o tome da li je Iran u prošlosti imao program razvoja nuklearnog oružja, čime je podržao nuklearni sporazum Teherana sa šest svjetskih sila, umjesto da nastavi razmatranje ranijih aktivnosti Islamske Republike.

U potezu, koji se tumači kao simbolična pobjeda Irana, Savjet guvernera IAEA donio je rezoluciju kojom se stavlja tačka na dugogodišnju istragu te organizacije, ali se inspektorima dozvoljava nastavak praćenja nuklearnih aktivnosti Teherana.

"Gotovo je", napisao je u tekstualnoj poruci jedan diplomata sa sastanka iza zatvorenih vrata, dodajući da je odluka o nuklearnom programu Irana postignuta konsenzusom, što znači da nije bilo protivljenja, naveo je Rojters.

"Dok zatvaramo ovo važno poglavlje ovdje danas, moramo da ostanemo svjesni da ne zatvaramo sposobnost agencije da istraži potencijalne zabrinutosti koje se mogu pojaviti", navodi se u tekstu govora američkog izaslanika Henrija Enšera pred Savjetom guvernera.

Iran je pozdravio odluku IAEA o okončanju istrage ranijih nuklearnih aktivnosti Teherana, prenijela je agencija Taksim izjavu šefa iranske diplomatije Mohamada Džavada Zarifa.

"Pozdravljamo zatvaranje istrage ranijih nuklearnih aktivnosti Irana... rezolucija Savjeta guvernera agencije... pokazuje mirnodopsku prirodu nuklearnog programa Irana", rekao je Zarif.

IAEA je ovog mjeseca objavila izvještaj u kome se navodi da je Iran imao program razvoja nuklearnog oružja do 2003, ali da te aktivnosti nijesu nastavljene poslije 2009.

Iran i šest svjetskih sila postigli su u julu istorijski sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, vođeni su u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Bonus video: