U Grčkoj nema opasnosti od širenja zaraznih bolesti

"Do sada smo imali 15 slučajeva malarije i pet slučajeva tuberkuloze među migrantima. Neka djeca su preventivno vakcinisana i dobila su kartone vakcinacija, koje mogu da koriste na svom putu ka drugim zemljama", kazao je Gianopoulos
72 pregleda 0 komentar(a)
migranti, Grčka, Foto: Reuters
migranti, Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 12:59h

Šef Centra za prevenciju i kontrolu bolesti pri Ministarstvu zdravlja Grčke Atanasios Gianopoulos izjavio je da u Grčkoj nema opasnosti od širenja zaraznih bolesti zbog priliva migranata.

"Do sada smo imali 15 slučajeva malarije i pet slučajeva tuberkuloze među migrantima. Neka djeca su preventivno vakcinisana i dobila su kartone vakcinacija, koje mogu da koriste na svom putu ka drugim zemljama", kazao je Gianopoulos novinarima u Atini.

Prema njegovim riječima oko 80 odsto migranata koji ulaze u zemlju su mladi i do sada nije bilo zdravstvenih problema, niti širenja neke boleti.

"Radimo preglede jer dolaze ljudi iz Avganistana i Pakistana, a to su područja na kojima su malarija i tuberkuloza rasprostranjene. Sa druge strane Sirija je do rata imala odličan zdravstveni sistem", kazao je Gianopoulos.

On je dodao da i kada ima nekog od oboljelih migranata slučajevi nisu teški, da nema velikog pritiska na grčki sistem zdravstvene zaštite, osim kada je u pitanju prevencija.

Grčke zdravstvene službe rade na prevenciji pojave žutice ili psorijaze, a angažovani su i psihijatri i psiholozi koji rade sa migrantima, zbog psihičkih trauma nakon puta koji su prošli.

Bonus video: