Izraelski univerziteti traže od američkih naučnika da odustanu od bojkota

Predsjednici izraelskih univerziteta su u danas objavljenom pismu naveli da je rezolucija Američke antropološke asocijacije "apsurdna" i da "podstiče i uvodi mržnju i rasizam"
1 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2015. 11:18h

Predsjednici osam izraelskih univerziteta pozvali su američko udruženje antropologa da odustane od plana za bojkot naučnika iz Izraela.

Američka antropološka asocijacija na godišnjem zasjedanju prošlog mjeseca je podržala bojkot i uskoro će njenih 12.000 članova glasati o toj inicijativi. Ako bi to bilo usvojeno, udruženje američkih antropologa bilo bi najveća organizacija koja je uvela bojkot izraelskih naučnika.

Inicijativu o bojkotu izraelskih naučnika pokrenuo je pokret Bojkot, povlačenje i sankcije (Boycott, Divestment and Sanctions) koji protestuje zbog politike Izraela prema Palestincima. Izraelski univerziteti optužuju taj pokret za širenje laži o Izraelu.

Predsjednici izraelskih univerziteta su u danas objavljenom pismu naveli da je rezolucija Američke antropološke asocijacije "apsurdna" i da "podstiče i uvodi mržnju i rasizam".

Bonus video: