Njemačka odbila poziv SAD da pojača vojne akcije u Siriji i Iraku

"Njemačka je već aktivna na nekoliko vojnih frontova gdje se vode borbe protiv terorizma, uključujući Avganistan i Mali", izjavila je ministarka odbrane
0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 11:14h

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen odbila je poziv SAD da njena zemlja pojača svoj doprinos vojnim akcijama koalicije zapadnih zemalja za suzbijanje Islamske države u Siriji i Iraku, prenijele su danas agencije.

"Njemačka je već aktivna na nekoliko vojnih frontova gdje se vode borbe protiv terorizma, uključujući Avganistan i Mali", izjavila je ministarka odbrane.

Ona je navela da Njemačka nastavlja da podržava Kurde u sjevernom Iraku, kao najefikasniju grupu za borbu protiv ID.

Njemačka ministarka odbrane navela je da njena zemlja već poslala najmodernije dronove za špijuniranje u Siriju.

Dva izviđačka aviona tipa "tornado" i oko 40 njemačkih vojnika upućeno je prije desetak dana u Tursku u okviru njemačke vojne misije u borbi protiv džihadista iz Islamske države u Siriji.

Kako je ranije saopštilo njemačko vazduhoplovstvo, eskadrila je upućena zajedno s dva od ukupno šest "tornada" u Tursku u okviru misije izviđanja iznad Sirije.

Njemačke vlasti su poslije terorističkih napada 13. novembra u Parizu najavile da će uputiti vojnike za izviđačke letove kao podršku u napadima međunarodne koalicije u Siriji.

Njemački parlament nedavno je odobrio slanje do 1.200 vojnika koji neće aktivno učestvovati u borbama u Siriji.

Bonus video: