Karter u Turskoj o borbi protiv Islamske države

Karter će u subotu posjetiti francuski nosač aviona "Šarl de Gol" koji iz Zaliva kontroliše pomorske operacije međunarodne koalicije, predvođene SAD, protiv džihadista iz Islamske države
0 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 09:42h

Američki ministar odbrane Ešton Karter doputovao u je danas u tursku vojnu bazu Indžirlik kako bi s tamošnjim vlastima razgovarao o jačanju borbe protiv džihadista iz Islamske države u Iraku i Siriji.

Karter je po dolasku u zemlju rekao da će od turskih vojnih i političkih zvaničnika zatražiti nove predloge o taktici napada na položaje džihadista.

Američki ministar je rekao da SAD žele da Turska ojača kontrolu na granici sa Sirijom, kako bi se blokirao protok stranih boraca koji često preko Turske idu u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

"Želimo da se turske snage pridruže vazdušnim i kopnenim operacijama na odgovarajući način", rekao je Karter.

Izvori bliski francuskoj vladi saopštili su ranije danas da će Karter u subotu posjetiti francuski nosač aviona "Šarl de Gol" koji iz Zaliva kontroliše pomorske operacije međunarodne koalicije, predvođene SAD, protiv džihadista iz Islamske države.

Američki predsjednik Barak Obama najavio je juče da će Karter ove nedjelje krenuti na turneju po Bliskom istoku kako bi "razgovarao s partnerima koalicije o većoj vojnoj saradnji u borbi protiv Islamske države".

Karter je, kako je javila agencija AP, odmah poslije sastanka u Pentagonu na kojem je prisustvovao Obama, krenuo na put.

Bonus video: