"Turska ratuje u Siriji zbog Kurda, a ne protiv Islamske države"

Bivši zvaničnik CIA je dodao i da su optužbe o Erdoganovoj porodici i trgovanju naftom sa IS, naočito o njegovom sinu Bilalu, sve tačne
11 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 16:59h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ne ratuje u Siriji protiv Islamske države, on ratuje protiv sirijske vlade zbog problema sa Kurdima, izjavio je bivši zvaničnik CIA i izvršni direktor Savjeta za nacionalni interes Filip Džiraldi.

"Ukoliko Kurdi formiraju svoju državu oni će uzeti 30 odsto teritorije Turske", rekao je Džiraldi, ocjenjući da je to "Erdoganov košmar", prenio je Sputnjik. On je istakao da je obaranje ruskog bombardera u Siriji bio čin provokacije koji su orkestrirali turski visoki zvaničnici.

"Međutim, on (Erdogan) nije mogao da predvidi da ga NATO neće braniti i da će Rusija preduzeti odlučne uzvratne mere. Sada pokušava da krene korak unazad. On govori da je želio da se incident nikada nije dogodio. Ali, on se dogodio se upravo zato što je Erdogan to želio“, navodi Džiraldi.

Bivši zvaničnik CIA se osvnuo na činjenicu zbog čega SAD žmure kada Ankara u Siriji slijedi svoje interese, uključujući podršku teroristima: "Kada je riječ o Turskoj, tu je dilema za Vašington. Politika SAD u Siriji je nemoguća bez Turske. SAD je potrebna baza u Turskoj kako bi sprovodila vazdušne udare u Siriji“, naglasio je Džiraldi.

On je ukazao da i pored toga Vašington nije ništa uradio da poboljša situaciju, a da je za razliku od SAD ruski predsjednik Vladimir Putin "djelovao prikladno"

"On je siguran da je ključ za rješavanje konflikta podrška stabilnim vladama regiona - Siriji i Iraku“, kazao je Džiraldi. Bivši zvaničnik CIA je dodao i da su optužbe o Erdoganovoj porodici i trgovanju naftom sa IS, naočito o njegovom sinu Bilalu, sve tačne.

"Optužbe su tačne. Nema tu tajni. Svi su vidjeli kamione i novac kojim je plaćana nafta. Inače, Turska je isto radila i sa Iranom dok je bio pod sankcijama. Kupovala je iransku naftu. Sve operacije je kontrolisao Erdoganov sin“, zaključio je Džiraldi.

Bonus video: