Njemačka neće moći da prihvati dodatnih 1,1 milion izbjeglica

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezijer je rekao da je zatvaranje granica sasvim realan scenario u doglednoj budućnosti, iako zbog političkih ubjeđenja niko nije želio toj mjeri da pribjegne
0 komentar(a)
Ginter Etinger, Foto: Reuters
Ginter Etinger, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 16:39h

Komesar EU za digitalnu ekonomiju i društvo Ginter Etinger upozorio je danas da Njemačka neće naredne godine moći da prihvati dodatnih 1,1 milion migranata.

On je dodao da je zbog toga neophodno pružiti finansijsku pomoć Turskoj, Jordanu i Libanu kako bi se proširili kapaciteti za njihovo prihvatanje, prenosi Sputnjik.

"Njemačka neće izaći na kraj sa dodatnih 1,1 milion migranata, koliko ih je registrovano, drugu godinu zaredom. Upravo iz tog razloga neophodno je uložiti milijarde eura u Tursku, Jordan i Liban", rekao je Etinger.

Prema njegovim riječima, solidarnost Evrope se mora manifestovati ne samo u kvotama za prihvatanje migranata, vecć i u spremnosti da se finansiraju stambeni objekti za njihovo smještanje.

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezijer, koji je istakao da šengenska zona neće još dugo moći da nastavi da postoji bez zaštite spoljašnjih granica.

On je rekao da je zatvaranje granica sasvim realan scenario u doglednoj budućnosti, iako zbog političkih ubjeđenja niko nije želio toj mjeri da pribjegne.

Ertinger je, sa druge strane, ocijenio da se svega 10 odsto njemačkih građana protivi politici prihvatanja migranata.

"Autoritet kancelarke Angele Merkel nije doveden u pitanje - većina je i dalje lojalna njoj", dodao je Etinger.

Bonus video: