"Tramp kaže ono što svi ostali osjećaju“

„On kaže ono što svi ostali osjećaju“, rekla je republikanka iz Misurija, koja podržava Trampa
13 komentar(a)
Donald Tramp (Novina)
Donald Tramp (Novina)
Ažurirano: 13.12.2015. 15:52h

Donald Tramp je zadržao vođstvo u republikanskoj trci za Bijelu kuću nakon što je njegov poziv da se muslimanima zabrani ulazak u SAD naišao na osude iz cijelog svijeta.

Anketa Rojters/Ipsos, prvo nacionalno ispitivanje nakon te izjave, pokazala je da Tramp vodi među kandidatima koji žele republikansku nominaciju na izborima 2016, sa 35 odsto podrške republikanskih birača. Jednaku podršku je imao prije ponedjeljka, kada je rekao da bi muslimanskim imigrantima, studentima i drugim putnicima trebalo zabraniti ulazak u zemlju.

Većina republikanskih birača je rekla da im ne smetaju njegovi komentari, iako mnogi smatraju da mogu smanjiti njegove šanse da postane predsjednik. Dvadeset devet odsto republikanaca, koji će birati predstavnika stranke za izbore u novembru 2016, je kazalo da je Trampova izjava uvredljiva, a njih 64 odsto da nije.

„On kaže ono što svi ostali osjećaju“, rekla je Rojtersu republikanka Dona Fi (57) iz Misurija. Dodala je da podržava Trampa i slaže se sa njegovim predlogom da se zabrani ulazak muslimanima.

Međutim, smatra da bi ga oštra retorika mogla koštati glasova. „Stvarno mislim da mu je potreban neko da ga smiri“.

Anketa je pokazala i da je Trampova retorika podijelila biračko tijelo, pri čemu je 72 odsto demokrata i 47 odsto ukupnih birača kazalo da ih je Trampova izjava uvrijedila.

Da bi komentari mogli ugroziti njegove šanse da postane predsjednik, smatra 41 odsto republikanaca, dok je ta cifra puno veća među svim ispitanicima.

Neurohirurg u penziji, Ben Karson, je drugi među republikancima, sa 12 odsto u anketi Rojters/Ipsos, a senator Ted Kruz iz Teksasa i bivši guverner Floride Džeb Buš su izjednačeni, sa po deset procenata.

Trampova izjava je daleko najdramatičniji odgovor jednog kandidata za američku predsjedničku nominaciju na krvorpliće u Kaliforniji, koje je počinio bračni par islamskih ekstremista.

Lideri Britanije, Francuske, Izraela i Kanade su ga osudili, a nanesena je šteta i Trampovim poslovnim interesima u svijetu.

Bin Talal: Sramota za Ameriku

Saudijski milijarder i član kraljevske porodice, princ Alvalid bin Talal, izjavio je juče da je Tramp „sramota za cijelu Ameriku“ i da bi trebalo da se povuče iz predizborne kampanje.

Alvalid je na čelu grupe Kingdom Holding, koja posluje i sa američkim bankarskim gigantom Sitigrup.

„Gospodine Tramp, vi ste sramota, ne samo za Republikansku stranku, već za cijelu Ameriku“, naveo je princ na Tviteru.

„Bolje da se povučete iz predsjedničke trke, jer nikada nećete pobijediti na izborima“, dodao je Valid.

Tramp je odmah odgovorio.

„Glupi princ Valid želi da kontroliše naše američke političare očevim novcem. To neće moći kad budem izabran“, napisao je Tramp na Tviteru.

Kompanija Kingdom Holding ima akcije u Evro Dizniju, u kompanijama poput lanca hotela „Four Seasons“, banke Sitigrup i medijske grupe Njuz korporejšen (News Corporation). Saudijski princ je drugi najveći akcionar društvene mreže Tviter.

Bonus video: