Kina: Rekordna prodaja automobila u novembru

Uprkos novembarskom snažnom rastu, prodaja automobila je od januara do novembra ove godine porasla na godišnjem nivou 3,3 odsto na 21,79 miliona vozila, što je znatno slabije u odnosu na povećanje od 6,1 odsto iz istog perioda prošle godine
0 komentar(a)
automobili, Foto: Shutterstock
automobili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2015. 09:04h

Prodaja automobila u Kini skočila je u novembru na rekordan nivo, jer je Vladino rezanje poreza na kupovinu vozila doprinijelo porastu tražnje.

"U Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, prošlog mjeseca je prodato ukupno 2,51 milion automobila, što je 20 odsto više u odnosu na godinu ranije i najveći mjesečni rast ikada", navodi se u saopštenju Kineske asocijacije proizvođača automobila.

Novembar je bio treći uzastopni mjesec rasta prodaje, nakon što je prodaja u prethodnih pet mjeseci, završno sa avgustom, registrovala pad, usljed usporavanja rasta druge najveće svjetske ekonomije, prenosi Tanjug.

Kako bi pružila podstrek automobilskoj industriji, Vlada u Pekingu je od 1. oktobra prepolovila stopu poreza na kupovinu putničkih vozila sa malim motorima.

Uprkos novembarskom snažnom rastu, prodaja automobila je od januara do novembra ove godine porasla na godišnjem nivou 3,3 odsto na 21,79 miliona vozila, što je znatno slabije u odnosu na povećanje od 6,1 odsto iz istog perioda prošle godine.

Kineska automobilska industrija je osjetila posljedice posrtanja privrednog rasta nacionalne ekonomije, zbog čega su proizvođači smanjili proizvodnju.

U Kini je prošle godine prodato ukupno 23,49 miliona automobila, odnosno 6,9 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

Bonus video: