Hilari Klinton: Tramp više nije smiješan nego opasan

Ona je ove nedjelje u gradiću Vaterlo u Ajovi u okviru predsjedničke kampanje žestoko kritikovala Trampa rekavši da trguje "predrasudama i paranojom", a da je predlog o muslimanima "ne samo sramotan već i opasan"
87 pregleda 3 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2015. 10:08h

Poslije poziva Donalda Trampa da se muslimanima zabrani ulazak u SAD Hilari Klintion više ne smatra da je Tramp smiješan, već da je opasan, a politička elita ima muke da odgovori na njegove ispade jer u osnovi ne "razumije taj fenomen," piše danas Njujork tajms.

Do ponedjeljka kada je Tramp, kandidat za nominaciju republikanske stranke na predsjedničkim izborima, predložio da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, Klintonova, kandidat za nominaciju Demokratske stranke, jedva se uzdržavala da se glasno ne smije na pomen njegovog imena. Sada joj više nije smiješno, navodi njujorški dnevnik.

Ona je ove nedjelje u gradiću Vaterlo u Ajovi u okviru predsjedničke kampanje žestoko kritikovala Trampa rekavši da trguje "predrasudama i paranojom", a da je predlog o muslimanima "ne samo sramotan već i opasan".

Klintonova međutim takođe u svojim izjavama nastoji da uvaži i izvjesnu promjenu rasploženja u biračkom tijelu koju očigledno Tramp koristi.

"U redu je plašiti se. Kada se loše stvari dogode to izaziva zabrinutost i strah. Ali kada se saberete, naročito kada ste lider, onda gledate šta možete da uradite s tim u vezi," rekla je ona.

Poslije Trampove reakcije na teroristički napad u San Bernardinu u Kaliforniji 2. decembra i u svijetlu njegovog konstantno dobrog rejtinga Klintonova i njen izborni tim primorani su da mijenjaju način gledanja na tajkuna koga su dosada uglavnom tretirali kao uzgredni televizijski rijaliti program.

Razlog za to su i neki birači, navodi Njujork tajms citirajući izjavu sedamdesetogodišnjeg Džona Dirija, koji je pristalica Klintonove ali se slaže sa Trampovim predlogom o muslimanima.

"Slažem se sa njim. Ne bi trebalo da puštamo te ljude u zemlju," rekao je on.

"Moram da kažem da više ne mislim da je smiješan," rekla je Klintonva sinoć gostujući u emisiji televizije NBC, dodajući da je Tramp "prešao granicu" u svojim komentarima.

Ona nije jedini predstavnik Demokratske stranke koji pokušava da razradi strategiju kojom bi odgovorila na Trampovu nepredvidivu kampanju.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je da Trampa predlog o zabrani ulaska muslimana "diskvalifikuje" kao potencijalnog predsjednika.

Bivši savjetnik predsjednika Baraka Obame Dejvid Ekselroud kaže da pripadnici politicke elite imaju muke da smisle kako da se odnose prema Trampu jer "u osnovi ne razumiju taj fenomen".

Međutim, neki smatraju da elita nema dodira sa stvarnošću.

"Prosječan Amerikanac samo želi dobar posao i bezbjedan kraj", napisao je jedan čitalac Njujork tajmsa u komentarima.

Bonus video: