Maurisio Makri položio zakletvu kao predsjednik Argentine

Kao gradonačelnik Buenos Airesa od 2007, dobio je izbore na čelu koalicije "Promjenimo se"
0 komentar(a)
Maurisio Makri, Foto: Reuters
Maurisio Makri, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2015. 16:48h

Konzervativac Maurisio Makri položio je danas zakletvu kao novi predsjednik Argentine, poslije 12 godina vladavine ljevičarskog bračnog para Nestora i Kristine Kiršner.

Makri je zakletvu položio pred budućim predsjednikom Senata Federikom Pinjedom koji je bio vršilac dužnost predsjednika od ponoći, nakon odluke suda da je mandat Kiršnerove zvanično okončan u srijedu.

Kiršnerova je bojkotovala inauguraciju zajedno sa svojim saveznicima u Kongresu, prenio je AFP.

"Ova vlada će znati kako da brani slobodu, koja je ključna za demokratiju", rekao je Makri u svom obraćanju.

On je, takođe, obećao da će se boriti "neumorno za one kojima je to najpotrebnije", vezano za obećanja iz njegove predizborne kampanje da će zadržati socijalne programe Kiršnerove.

Makri (56) je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora 22. novembra, gdje mu je protivkandidat bio Danijel Sjoli, koga je Kiršnerova podržala.

Sin bogatog biznismena, Makri je postao poznat kao predsjednik najpopularnijeg fudbalskog kluba u Argentini, Boka Juniors, u periodu kada je nizom osvajao trofeje.

Kao gradonačelnik Buenos Airesa od 2007, dobio je izbore na čelu koalicije "Promjenimo se".

Obećao je da će obnoviti treću po veličini ekonomiju Latinske Amerike, koja klizi ka recesiji, ukidanjem protekcionističkih ograničenja na uvoz, smanjenjem poreza za izvoz poljoprivrednih proizvoda i obuzdavanjem inflacije.

Bonus video: