"MORA SE PROMIJENITI PRISTUP"

Komesar: Evropa se katastrofalno ponijela prema izbjeglicama

"Evropske zemlje moraju da razumiju da se današnja situacija ne razlikuje od onih situacija u kojima su se našli naši roditelji, ne tako davno, kada su bježali od ratova, progona, mučenja i siromaštva", naveo je Muižnieks
0 komentar(a)
Nils Muižnieks, Foto: Boris Pejović
Nils Muižnieks, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.12.2015. 10:24h

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižnieks oštro je danas kritikovao katastrofalan odnos evropskih zemalja prema izbjeglicama.

U saopštenju povodom Svjetskog dana ljudskih prava Muižnieks je ukazao da je u ovoj godini više od 3.600 izbjeglica, većinom žena i djece, stradalo u pokušaju da pronađu put ka bezbjednoj Evropi.

"Oni su bili tražioci azila, ali prije svega ljudska bića koja su se nadala da njihovi životi i dostojanstvo nešto znače Evropi, ona ih je iznevjerila i nastavlja da to čini. Odnos evropskih zemalja prema migrantima je naprosto katastrofalan", naveo je on.

Komesar za ljudska prava je upozorio da ukoliko Evropa ne promijeni pristup, zajedničke evropske vrijednosti i principi, sadržani u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, izgubiće svaki smisao.

"Ne možemo više da tolerišemo ovakvo stanje. Evropske zemlje moraju da pokažu solidarnost i toleranciju, kao i da nastave da se pridržavaju svojih obaveza koje su preuzele pristupanjem u Savjet Evrope", rekao je Muižnieks.

Komesar za ljudska prava izjavio je da su odluke EU i pojedinih evropskih zemalja, poput podizanja ograda, pritvaranja migranata, kao i policijsko nasilje nad njima pogrešne mjere koje izazivaju dodatnu patnju ljudi koji su već pobjegli od traumatičnih iskustava.

"Evropske zemlje moraju da razumiju da se današnja situacija ne razlikuje od onih situacija u kojima su se našli naši roditelji, ne tako davno, kada su bježali od ratova, progona, mučenja i siromaštva. Moramo da riješimo migrantsku krizu na najbolji način, jer u suprotnom rizikujemo da izgubimo identitet kontinenta na kome se poštuju ljudska prava, da izazovemo još više patnji migranata, kao i da izdamo naše vrijednosti", naveo je Muižnieks.

Preporučujemo za Vas