Lavrov: Rusija za bolje odnose sa SAD

"Ukoliko partneri u potencijalnoj koaliciji nastave da traže da se odredi datum Asadovog odlaska sa scene, odgovorićemo da je to protiv zakona i demokratije", rekao je Lavrov
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2015. 11:16h

Rusija želi da popravi odnose sa SAD, ali to ne može da učini dok administracija Baraka Obame podržava ekonomske sankcije protiv Moskve, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Dok god Obamin potpredsjednik Džo Bajden ide po Evropi i preporučuje nastavak sankcija protiv nas ne uzimajući u obzir ponašanje Kijeva pod pritiskom Zapada, nećemo moći da postignemo bilo kakav dogovor", rekao je Lavrov u intervjuu italijanskom listu "Republika", a prenosi Rojters.

SAD i EU su uvele sankcije Rusiji poslije pripajanja Krima Rusiji prošle godine. Oni takođe optužuju Moskvu da podržava pobunu proruskih snaga u istočnoj Ukrajinii.

Lavrov i ruski predsjednik Vladimir Putin će iduće nedjelje razgovarati o sukobima u Ukrajini i Sirji sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Prije toga, u petak u Ženevi je planiran sastanak predstavnika Rusije, SAD i UN o Siriji i borbi protiv Islamske države u toj zemlji.

Lavrov je italijanskom listu rekao da su kombinovane ruske, američke i arapske snage u Siriji dovoljne da poraze Islamsku državu, ali je napomenuo da nije moguće formirati koaliciju ukoliko se ne postigne dogovor o budućnosti sirijskog predsjednika Bašara Asada.

SAD i njihovi sunitski arapski saveznici smatraju da Asad treba da ode.

"Ukoliko partneri u potencijalnoj koaliciji nastave da traže da se odredi datum Asadovog odlaska sa scene, odgovorićemo da je to protiv zakona i demokratije", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da ne zna gdje je lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ali da ima informacije da je ta teroristička organizacija počela da se infiltrira u vojsku u Libiji.

On je ocijenio da je odluka Zapada da ukloni libijskog lidera Muamera Gadafija bila greška, ali je rekao da Rusija podržava plan UN o ponovnom uspostavljanu stabilnost u Libiji.

Bonus video: