Davutoglu spreman da sarađuje s Rusijom i optužio je za etničko čišćenje

Turski predsjednik je, prenosi AFP, naveo da su ruski vojni napadi u Siriji doprinijeli jačanju Islamske države jer su, kako tvrdi, ciljali na umjerene opozicione snage
0 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2015. 20:56h

Turska je spremna da sarađuje s Rusijom kako se ne bi ponovio incident kao onaj 24. novembra kada su turske snage oborile ruski bombarder na granici sa Sirijom, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Spremni smo da sarađujemo s Rusijom kako bismo spriječili ponavljanje incidenata u budućnosti", rekao je Davutoglu i dodao da se "bez koordinacije i saradnje uvijek mogu dogoditi neke nepotrebne nesreće".

Davutoglu je pak ranije danas optužio Rusiju da sprovodi kampanju "etničkog čišćenja" u Siriji i pomaže u jačanju džihadista Islamske države.

"Rusija pokušava da etnički očisti sjevernu Latakiju kako bi protjerala sve pripadnike turske i sunitske populacije koji nemaju dobre odnose sa (sirijskim) režimom", rekao je Davutoglu novinarima u Istanbulu.

Turski predsjednik je, prenosi AFP, naveo da su ruski vojni napadi u Siriji doprinijeli jačanju Islamske države jer su, kako tvrdi, ciljali na umjerene opozicione snage.

Odnosi između Turske i Rusije su znatno pogoršani nakon što su 24. novembra turske snage oborile ruski bombarder na granici sa Sirijom.

Rusija je poslije toga uvela niz ekonomskih sankcija Turskoj, dok je Ankara odbila da se izvini za taj inicdent u kojem je jedan pilot ubijen, a drugog su spasile sirijske snage.

Bonus video: