Kineska televizija: Ostanite pozitivni i pijte više čaja u borbi protiv smoga

Posljednjih dana kineske vlasti upozoravaju građane da redovno ispiraju usta, izbjegavaju nošenje kontaktnih sočiva i nose zimske jakne, kako bi se zaštitili od zagađenja
54 pregleda 4 komentar(a)
Peking smog, Foto: Reuters
Peking smog, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2015. 12:19h

Nacionalna kineska televizija (CCTV) apelovala je na građane Pekinga da ostanu pozitivni i piju više čaja dok se kineska prijestonica bori sa najvećim stepenom zagađenja.

"Smijte se i ostanite pozitivni, valjda će sjutra biti manje smoga", poručila je CCTV u tekstu pod nazivom "Savjeti za preživljavanje smoga", u trenutku kada je u kineskoj prijestonici već drugi dan, na snazi crveni alarm uzbune od zagađenja.

Nacionalni kineski emiter poručio je stanovnicima zagađenog Pekinga da, dok je crveni alarm na snazi, ne izlaze napolje bez prijeke potrebe, piju više čaja, redovno duvaju nos i čiste kožu nakon svakog izlaska napolje.

Posljednjih dana kineske vlasti upozoravaju građane da redovno ispiraju usta, izbjegavaju nošenje kontaktnih sočiva i nose zimske jakne, kako bi se zaštitili od zagađenja.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua izvještava da su kineske vlasti angažovane u zatvaranju firmi koje i dalje ignorišu trodnevnu zabranu emitovanja zagađenja koja je proglašena u ponedjeljak.

"Neke fabrike zagađivači za obradu kamena i proizvodnju garderobe nastavile su sa radom u utorak, uprkos zabrani kineskih vlasti", navodi Sinhua.

Dva miliona vozila sklonjeno je sa ulica Pekinga u ponedjeljak, u pokušaju da se obuzda oblak smoga. Međutim, saobraćajci su u utorak uveće uhvatili 3.690 nesavjesnih vozača koji su vozili urkos zabrani.

"Naplatili su mi kaznu od 100 juana (10 eura) zbog toga što sam izvezao auto napolje. Nisam znao za zabranu, saznao sam tek kada su me saobraćajci zaustavili", izjavio je jedan od nesavjesnih vozača agenciji Sinhua.

Današnji stepen zagađenja u Pekingu deset puta je veći od najvišeg dozvoljenog stepena koji je propisala Svjetska zdravstvena organizacija.

Bonus video: