POSLIJE ZATVARANJA GRANICE

Grčka policija uhapsila desetak migranata na granici sa Makedonijom

Grčka policija je rano jutros zatvorilila granicu kod Idomenija kako bi međugranični prostor sa Makedonijom raščistila od migranata
0 komentar(a)
Grčko-makedonska granica, Foto: Reuters
Grčko-makedonska granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2015. 12:33h

Najmanje 10 migranata privedeno je danas tokom akcije grčke policije na raščišćavanju međugraničnog prostora sa Makedonijom, prenose makedonski mediji.

Privedeni različitih nacionalnosti, odvedeni su u policijsku stanicu u pograničnom mjestu Idomeni, a jedan iranski državljanin koji je, kako prenose mediji, "navodno bio izboden" prebačen je u bolnicu u Kukušu.

Više od 1.000 ekonomskih migranata danima je kod mjesta Idomeni blokiralo željezničku prugu između Grčke i Makedonije, jer im nije dozvoljen ulazak u Makedoniju.

Migranti, uglavnom iz Pakistana, Maroka i Irana bili su blokirani na granici nakon što su vlasti u Makedoniji počele da "filtriraju" migrante i propuštaju samo one iz zemalja koje su zahvaćene ratom.

Prema izvještajima medija, grčka policija je rano jutros zatvorilila granicu kod Idomenija kako bi međugranični prostor sa Makedonijom raščistila od migranata.

U akciji je učestvovalo oko 200 policajaca, a u zoni od pet kilometara pristup su imali samo predstavnici Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR).

Više od 1.000 migranata je autobusima prebačeno u Atinu, odakle bi trebalo da budu vraćeni u zemlje iz kojih su došli. Nakon raščišćavanja međugraničnog prostora, kako prenose makedonski mediji, željeznička pruga je otvorena za saobraćaj.

Akcija grčke policije na raščišćavanju međugraničnog prostora pokrenuta je kako bi se pripremio teren za dolazak jedinica evropske agencije za zaštitu granica Fronteks, koje bi trebalo da stignu naredne sedmice na granicu Grčke sa Makedonijom.