Češka se sprema za eventualnu obnovu granica

"Prije ili kasnije biće neki teroristički napad i u Češkoj. Prema modelu po kome operišu, očigledno - u Pragu. Ali prije toga vjerovatno će biti još nekih napada u Londonu, Berlinu i drugim zemljama koje su teroristima interesantnije nego mala Češka. Zato što će u tim zemljama izazvati veću paniku", kazao je Zeman
1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.12.2015. 09:08h

Češka se zbog izbjegličke krize sprema za eventualnu obnovu granica unutar šengenskog prostora i nakon analize kako bi obnovila kontrole i prelaze na granici sa Austrijom slične pripreme počinje i za granice sa Slovačkom i Poljskom.

"Dobili smo zadatak da popišemo one ostatke infrastrukture koje još posjeduje država, znači parcele koje bi mogli da iskoristimo za kontrolne punktove", kazao je noćas nakon zasjedanja Savjeta bezbjednosti države češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Savjet je od Ministarstva unutrašnjih poslova već dobio analizu stanja na granici sa Austrijom na kojoj očekuje eventualni talas ako bi izbjeglice promijenile trasu i krenule preko Češke.

"Vlada razmatra mobilne punktove, prije nego da ponovo otkupljuje objekte", rekao je Hovanec.

Savjet bezbjednosti države razmatrao je prije svega mjere koje vlada usvaja kao odgovor na izbjegličku krizu i eventualne rizike terorističkih napada i u Češkoj.

Hovanec je kazao da će do kraja godine ostati na snazi vanredne mjere bezbjednosti preduzete nakon terorističkih napada u Parizu, ali da u Češkoj nije na snazi najviši stepen uzbune, pošto nikakvih nagovještaja da bi i Češkoj prijetio teroristički napad nema.

Prethodno je, međutim, predsjednik Češke Miloš Zeman tokom obilaska sjeverne Češke izjavio da će teroristi udariti i u Pragu.

"Prije ili kasnije biće neki teroristički napad i u Češkoj. Prema modelu po kome operišu, očigledno - u Pragu. Ali prije toga vjerovatno će biti još nekih napada u Londonu, Berlinu i drugim zemljama koje su teroristima interesantnije nego mala Češka. Zato što će u tim zemljama izazvati veću paniku", kazao je Zeman u susretu sa đacima gimnazije u mjestu Bilina na sjeveru Češke.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec kategorično je nakon sastanka Savjeta bezbjednosti države demantovao da je Češka sada ugrožena rizikom terorističkog napada, a češki zvaničnici optužili su šefa države da on bez potrebe izaziva paniku.

"Ukoliko predsjednik Zeman ima takve informacije neka se obrati policiji i obavještajnim službama", kazao je juče premijer Sobotka.

"Generalno moramo da računamo i na to. To je jedna stvar, ali druga stvar je da predsjednik i drugi najviši zvaničnici smiju da tako istupe tek kada imaju jasne informacije, a ne da siju paniku", kazala je Miroslava Njemcova iz opozicione Gradjanske demokratske stranke.

Bonus video: