UPUTILI APEL EVROPSKIM DRŽAVAMA

Jagland i Gutereš: Poštovati ljudska prava migranata

Tokom 2015. godine u Evropu je preko Mediteranskog mora ušlo oko 900.000 ljudi, što je četiri puta više nego prošle godine
0 komentar(a)
izbjeglice Alžir, Foto: Twitter
izbjeglice Alžir, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.12.2015. 10:12h

Visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland pozvali su danas, povodom Dana ljudskih prava 10. decembra, evropske države da poštuju svoje međunarodne obaveze i garantuju poštovanje osnovnih ljudskih prava izbjeglica i migranata. 

Oni su, takođe, pozvali vlade, civilno društvo i medije da pojačaju napore da se suprotstave rasizmu i ksenofobiji koji mogu potkopati podršku zaštiti i davanju azila izbjeglicama, navodi se u zajedničkom saopštenju SE u UNHCR-a.

"Ovo je najveće kretanje izbjeglica i migranata za više decenija, a jedini način da tome efikasno pristupimo je da evropske države zajedno djeluju," izjavio je Gutereš.

On je podsjetio da pravo na azil nije zagarantovano samo međunarodnim pravom već  je zaštita ljudi koji su prinuđeni da bježe od rata i progona, takođe, jedno od temeljnih vrijednosti Evrope. 

 "Čim neko stupi na naš kontinent on ima ista osnovna ljudska prava kao i svako drugi u Evropi, zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", istakao je Jagland.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je bio veoma jasan s tim vezi, dodao je on.

"Naših 47 članica imaju zakonsku odgovornost da garantuju osnovna ljudska prava izbjeglica i migranata, da prema njima postupaju kao prema pojedincima i da procjenjuju njihovu situaciju pojedinačno", naveo je on.

Tokom 2015. godine u Evropu je preko Mediteranskog mora ušlo oko 900.000 ljudi, što je četiri puta više nego prošle godine. Većina je došla iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Preporučujemo za Vas