Rusija: "Neodgovorno" ponašanje Turske u Iraku

Tenzije između Rusije i Turske su eskalirale poslije turskog obaranja ruskog vojnog aviona na granici sa Sirijom prošlog mjeseca
1 komentar(a)
Vitalij Čurkin, Foto: Beta/AP
Vitalij Čurkin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.12.2015. 08:19h

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je pred Savjetom bezbjednosti UN da se Turska ponaša "neodgovorno i neobjašnjivo" šaljući trupe preko granice u Irak bez pristanka iračke vlade.

Poslije sastanka o Turskoj koji je održan iza zatvorenih vrata, Čurkin je novinarima rekao da postupci Turske takođe odražavaju "nedostatak legalnosti" u vazdušnim napadima međunarodne koalicije u Siriji koji se odvijaju bez pristanka te zemlje.

On je rekao da je razočaran što Savjet bezbjednosti nije prihvatio predlog Rusije da se izda saopštenje koje bi potvrdilo potrebu poštovanja međunarodnog zakona i suvereniteta i pozvalo na jedinstvenu borbu protiv Islamske države, prenosi AP.

Tenzije između Rusije i Turske su eskalirale poslije turskog obaranja ruskog vojnog aviona na granici sa Sirijom prošlog mjeseca.

Moskva negira da je avion ušao u turski vazdušni prostor i kaže da su avioni ciljali ekstremističke grupe u blizini granice dok Ankara kaže da su bili usmjereni na umjerene militatne grupe Turaka koji se protive sirijskoj vladi.

Irački ambasador u UN Mohamed Alkahim je izjavio da zvanični Bagdad i Ankara rade na tome da bilateralno riješe spor i dodao: "Mislim da razgovori veoma dobro napreduju."

Turski ambasador u UN Halit Čevik je u UN naveo da njegova zemlja "veoma poštuje teritorijalni integritet i suverenitet našeg susjeda".

On je dodao da Turska razgovara sa "svojim prijateljima" i pokušava da riješi pomenuti problem. "Dajmo vremena tom procesu, koji je prvi i najbolji način da se riješi problem", rekao je Čevik.

Čurkin je istakao da, ukoliko se bilateralnim razgovorima između Iraka i Turske problem reši, "to je dobro".

Bonus video: