Pentagon: Trampovi komentari ugrožavaju bezbjednost SAD

Američki milijarder je u ponedjeljak rekao da bi muslimanima trebalo da bude zabranjen ulazak u SAD, nakon terorističkog napada u kalifornijskom gradu San Bernardinu, kad je mladi muslimanski par ubio 14, a ranio 21 osobu
3 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2015. 07:56h

Anti-muslimanska retorika pretendenta za kandidaturu Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2016. u SAD Donalda Trampa ugrožavaju američku nacionalnu bezbjednost i koriste Islamskoj državi, upozorio je danas Pentagon.

Američki milijarder Tramp je u ponedjeljak rekao da bi muslimanima trebalo da bude zabranjen ulazak u SAD, nakon terorističkog napada u kalifornijskom gradu San Bernardinu, kad je mladi muslimanski par ubio 14, a ranio 21 osobu, prenio je britanski BBC.

Pres sekretar američkog Ministarstva odbrane Piter Kuk je, međutim, upozorio da takvi komentari "idu na ruku Islamskoj državi".

On je dodao da bi zatvaranje granice za ulazak muslimana naštetilo američkim naporima da se izbori sa ekstremističkom ideologijom džihadista.

Iako nije pomenuo Trampa po imenu, Kuk je rekao: "Sve što ide na ruku ideologiji koju zagovara IS i dovodi u sukob SAD i muslimansku vjeru je ne samo suprotno našim vrijednostima, već ugrožava i našu nacionalnu bezbjednost."

Bonus video: