SB UN raspravlja o vojnim akcijama Turske

Ovo je posljednji u nizu znak rastućih tenzija Moskve i Ankare, poslije incidenta 24. novembra kada su turske snage oborile ruski bombarder iznad Sirije
0 komentar(a)
SB UN, Foto: Reuters
SB UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2015. 19:29h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće sastanak, na zahtjev Rusije, o vojnim operacijama Turske u Siriji i Iraku, saopštile su diplomate.

Neformalnom sastanku, koji će biti zatvoren za javnost, predsjedavaće SAD, koje se nalaze na mjestu predsjedavajućeg rotirajućeg predsjedništva 15-članog Savjeta bezbjednosti UN za mjesec decembar.

"Želimo da nam sekretarijat kaže šta se dešava u regionu", rekao je Petar Ilijčev, predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti, prenio je AFP.

"Svaka država koja djeluje u regionu treba to čini u koordinaciji sa državom domaćinom", kazao je Ilijčev i dodao da Moskva po ovom pitanju ne traži specifičnu akciju UN.

Ovo je posljednji u nizu znak rastućih tenzija Moskve i Ankare, poslije incidenta 24. novembra kada su turske snage oborile ruski bombarder iznad Sirije.

"Ne znamo detalje, ali Rusija je tražila da se razgovara o pitanju akcija Turske u Iraku i Siriji", rekao je jedan neimenovani diplomata Rojtersu.

Kako se očekuje, rasprava će biti održana poslije popodnevne sjednice koja je zakazana za 15 sati po lokalnom vremenu.

Bonus video: