Premijer: NATO da utiče na Tursku da se povuče iz Iraka

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da je Turska prije dva dana obustavila raspoređivanje vojnika u oblasti Bašika, na sjeveru Iraka, nakon pritužbi Bagdada
0 komentar(a)
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2015. 19:25h

Irački premijer Hajder al-Abadi zatražio je danas od NATO-a da "upotrijebi svoj autoritet" i uveri članicu Alijanse, Tursku, da momentalno povuče svoje trupe sa sjevera Iraka, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu al-Abadija.

"NATO mora da upotrebi svoj autoritet da zatraži od Turske da se odmah povuče sa iračke teritorije", navodi se u saopštenju iračkog premijera, objavljenom poslije isteka roka od 48 sati kojeg je zvanični Bagdad dao Ankari da povuče svoje snage, prenio je Rojters.

Al-Abadi je to rekao u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da je Turska prije dva dana obustavila raspoređivanje vojnika u oblasti Bašika, na sjeveru Iraka, nakon pritužbi Bagdada.

Ankara neće učiniti ništa čime bi umanjila suverenitet Iraka, stoji u saopštenju."Neprihvatljivo je pomisliti da bi Turska preduzela korak koji bi oslabio suverenitet i teritorijalni integritet Iraka, prema kome se Turska ima veliku osjetljivost", navodi se u saopštenju.

"Zbog osjetljivosti do koje je došlo među zvaničnicima u Iraku, našem prijatelju i bratu, prekinuli smo prije dva dana sa raspoređivanjem snaga u Bašiki", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: