SAD: Predsjednik Predstavničkog doma kritikovao Trampa

Tramp, koji prema anketama i dalje vodi u trci za republikansku predsednilčku nominaciju, juče je zatražio "totalnu i kompletnu zabranu ulaska muslimanima u SAD"
0 komentar(a)
Predstavnički dom, Foto: Reuters
Predstavnički dom, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2015. 17:15h

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac Pol Rajan, kritikovao je danas predsjedničkog kandidata Donalda Trampa, navodeći da njegov zahtjev o zabrani ulaska muslimanima u zemlju nije u skladu s vrijednostima Republikanske partije i SAD.

Takvi stavovi nisu "ono što predstavlja ova partija i, još važnija, ono što predstavlja ova zemlja", rekao je Rajan novinarima poslije sastanka republikanske poslaničke grupe.

"Sloboda vjeroispovijesti je temeljno ustavno načelo... Konzervativizam nije ono što je predloženo juče", rekao je Rajan dodajući da obično ne komentariše predsjedničku trku, ali da će ovog puta napraviti izuzetak.

Tramp, koji prema anketama i dalje vodi u trci za republikansku predsednilčku nominaciju, juče je zatražio "totalnu i kompletnu zabranu ulaska muslimanima u SAD".

Republikanski poslanik Mat Salmon rekao je novinarima da je Rajan na sastanku kazao da Trampove riječi krše najmanje dva amandmana na ustav SAD.

Tramp je danas odbacio kritike navodeći da se njegov predlog "ne razlikuje" od mjera predsjednika Frenklina Ruzvelta kojeg, kako je rekao, "svi veoma cijene" iako je tokom Drugog svjetskog rata naložio interniranje američklih Japanaca.

Bonus video: