U Iraku i Siriji između 27.000 i 31.000 stranih boraca iz 86 zemalja

"Uspjeh Islamske države premašio je snove drugih terorističkih organizacija koje danas djeluju zastarjelo, poput Al Kaide. Taj uspjeh ohrabrio je hiljade džihadista da se mobilišu ili da budu pristalice te ekstremističke organizacije"
0 komentar(a)
Džihadista, džihad, Foto: Shutterstock
Džihadista, džihad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2015. 11:05h

U redovima džihadista u Siriji i Iraku ima 27.000 boraca i njihov broj je udvostručen u posljednjih godinu i po dana, navodi se u izvještaju instituta "Soufan Group" koji se bavi obavještajnim poslovima.

"Fenomen (odlaska) stranih džihadista u Iraku i Siriji ima svjetske razmjere", ocjenjuje institut sa sjedišem u Njujorku, prenio je danas Frans pres.

U Iraku i Siriji ima između 27.000 i 31.000 stranih boraca iz 86 zemalja.

Taj broj se više nego udvostručio od posljednjeg izvještaja grupe iz juna 2014. godine uprkos nastojanjima međunarodna zajednice da spriječi odlazak boraca u redove džihadista.

"Uspjeh Islamske države premašio je snove drugih terorističkih organizacija koje danas djeluju zastarjelo, poput Al Kaide. Taj uspjeh ohrabrio je hiljade džihadista da se mobilišu ili da budu pristalice te ekstremističke organizacije", navodi se u izveštaju.

Po zemljama, 8.240 boraca je porijeklom sa Bliskog istoka, od čega 2.500 Saudijaca i 8.000 iz zemalja Magreba.

U posljednjih godinu i po dana se bilježi i 300 odsto više boraca porijeklom iz Rusije i centralne Azije.

Izvještaj je sačinjen na osnovu zvaničnih podataka zemalja, međunarodnih organizacija i instituta za istraživanje javnog mnjenja.

Bonus video: