SAD: Žena koja je izvela napad pohađala i vjersku školu u Pakistanu

Malik je studirala farmaciju na univerzitetu Bahaudin Zakarija u Multanu gdje je diplomirala 2013, ali je posjećivala i visoku vjersku školu Al-Huda
1 komentar(a)
San Bernardino, Foto: Reuters
San Bernardino, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 16:05h

Žena koja je sa suprugom prošle nedjelje izvela napad u Kaliforniji, dok je živjela u Pakistanu pohađala je islamsku vjersku školu, saopštili su danas obavještajni zvaničnici i ta ustanova.

Tašvin Malik je u Pakistanu živjela od 2007. do 2014. kada je otišla u SAD na osnovu vize svog vjerenika.

Malik je studirala farmaciju na univerzitetu Bahaudin Zakarija u Multanu gdje je diplomirala 2013, ali je posjećivala i visoku vjersku školu Al-Huda gdje je išla na međunarodni seminar, rekli su obavještajni zvaničnici. Ta medresa namijenjena ženama ima ogranke širom Pakistana, kao i u SAD i Kanadi.

Osnvač te škole Farhat Hašmi, koji sada živi u Kanadi, kritikovan je da zastupa konzervativnu liniju islama, mada njegova medresa nije poznata po vezama s ekstremistima. U Pakistanu je popularna među ženama iz višeg sloja koje su zainteresovane za izučavanje islama.

Oblast u kojoj se nalazi škola, međutim, poznata je po hiljadama ekstremističkih medresa, a stotine njih su povezane s Al Kaidom ili pakistanskim talibanima. Pakistan podržava islamske ekstremiste u Kašmiru u borbi protiv indijskih vlasti, a vjeruje se da je povezan i s pobunjenicima u Avganistanu.

Malik je provela više od godinu dana na Al-Hude gdje je časove posjećivala šest dana nedjeljno, rekla je portparolka medrese. Pratila je dva kursa o izučavanju Kurana, ali ih nije završila.

Malik i njen suprug rođen u Americi Said Faruk su ubijeni u obračunu s policijom pošto su u srijedu upali na proslavu u centru za socijalnu zaštitu ometenih u razvoju u San Bernardinu u Kaliforniji i nasumice pucajući ubili 14 ljudi.

Bonus video: