Turska raspoređuje PVO sistem na granici sa Sirijom

Turska je ranije saopštila da je otkazala tender sa Kinom za proizvodnju komponenti za turski sistem protivvazdušne odbrane u vrijednosti 3,4 milijardi dolara
90 pregleda 3 komentar(a)
Protivvazdušni sistem S 300, Foto: Youtube
Protivvazdušni sistem S 300, Foto: Youtube
Ažurirano: 07.12.2015. 18:06h

Turska je zbog pogoršanja situacije na granici sa Sirijom započela pregovore sa proizvođačem protivvazdušnih sistema "Eurosam", kako bi što prije rasporedila raketne komplekse na tursko-sirijskoj granici, navodi Sputnjik.

Nakon propalih pregovora sa Kinom, Turska je započela pregovore sa evropskom kompanijom "Eurosam", prenose turski mediji.

Kako se navodi, ukoliko evropska kompanija pristane da ponudi Turskoj tehnologiju za proizvodnju protivvazdušnih sistema SAMP/T, "Eurosam" će istog trenutka razmjestiti već postojeće baterije duž sirijsko-turske granice na lokacijama koje odredi turski Generalštab.

Turska je ranije saopštila da je otkazala tender sa Kinom za proizvodnju komponenti za turski sistem protivvazdušne odbrane u vrijednosti 3,4 milijardi dolara.

Kina je na tom tenderu pobijedila ponudivši Ankari tehnologiju, kao i da se dio proizvodnje PVO sistema realizuje u Turskoj.

Kao razlog za poništavanje tendera navodi se zastoj u pregovorima o konkretnim uslovima ugovora sa Kinom, i da Peking nije zadovoljio zahtjeve Ankare, iako su mediji pisali o tome da je odluka o nabavci kineskih PVO razočarala Vašington i izazvala kritiku od strane NATO partnera, navodi Sputnjik.

Bonus video: