Čavušoglu: Turska mora da brani svoje vojnike u Iraku

Turski ministar je dodao i kako vjeruje da su druge zemlje imale ulogu u iračkoj reakciji na slanje turskih vojnika na sjever Iraka, ali nije iznio više detalja o toj optužbi. Ankara je u četvrtak rasporedila stotine svojih vojnika u logoru blizu Mosula, navodeći da je to rutinska rotacija njenih snaga
2 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 10:27h

Turska ima dužnost da zaštiti svoje vojnike u okolini iračkog grada Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države, a razlog njihovog prisustva tamo je obuka i savjetovanje turskih vojnika, izjavio je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Irački premijer Hajder al-Abadi je juče izjavio da bi zvanični Bagdad mogao da se obrati Savetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija ukoliko turska ne povuče svoje trupe sa sjevera Iraka u roku od 48 sati, prenio je Rojters.

Čavušoglu je u izjavi za tursku televiziju "Kanal 24" rekao da je Abadi više puta tražio aktivniju tursku podršku u borbi protiv IS.

Turski ministar je dodao i kako vjeruje da su druge zemlje imale ulogu u iračkoj reakciji na slanje turskih vojnika na sjever Iraka, ali nije iznio više detalja o toj optužbi. Ankara je u četvrtak rasporedila stotine svojih vojnika u logoru blizu Mosula, navodeći da je to rutinska rotacija njenih snaga.

Bagdad tvrdi da su turske snage, sa tenkovima i artiljerijom, ušle u Irak bez dozvole.

"Turske snage su ušle bez odobrenja ili znanja iračke vlade", navodi se u saopštenju kancelarije iračkog premijera Hajdera Abadija.

Mediji u Turskoj su javili da je u iračku oblast Bašika, u blizini Mosula, upuceno 600 vojnika i 25 tenkova.

Bonus video: