Po prvi put zapadna koalicija bombardovala Asadove trupe?

Napad se desio u provinciji Deir al-Zur koju većinski kontroliše Islamska država
0 komentar(a)
Sirija napad, Foto: Reuters
Sirija napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 10:50h

Koalicija koju predvodi SAD je u vazdušnom napadu ubila četvoro sirijskih vojnika, izvještava Sirijska opservatorija za ljudska prava. Koalicija je to demantovala.

Napad se desio u provinciji Deir Ezor koju većinski kontroliše Islamska država. Ukoliko se informacija Opservatorije pokaže tačnom biće to prvi put da je zapadna koalicija bombardovala trupe predsjednika Sirije Bašar al-Asada.

"Vidjeli smo te sirijske izvještaje, ali mi nismo juče izvršili nikakve napade u provinciji Deir Ezor", izjavio je portparol koalicije, pukovnik Stiv Voren, a prenijela je agencija AFP.

On je dodao da je koalicija koja se u Siriji bori protiv Islamske države juče u Deir Ezoru gađala područje oko 55 kilometara jugoistočno od mjesta gde su ubijeni sirijski vojnici.

"Na području koje smo gađali juče nije bilo ljudi, pogodili smo samo jedan izvor vode", rekao je Voren.

Sirija je napad ocijenila kao akt agresije. "Sirijska Arapska Republika oštro osuđuje ovu flagrantnu agresiju koalicije na čelu sa SAD, koja grubo krši odredbe povelje Ujedinjenih nacija", navodi se u pismu koje je Savjetu bezbjednosti UN-a uputilo sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova traži od Savjeta bezbjednosti da odmah reaguje protiv ove agresije i preduzme neophodne mjere kako bi se spriječilo ponavljanje tog incidenta", stoji u pismu.

Opservatorija je javila i da je najmanje 13 ljudi ranjeno, dok izvori iz sirijske vlade govore o 16 ranjenih. Bombardovan je kamp blizu grada Ajaš.

Bonus video: