Izbori u Venecueli: Opozicija favorit poslije 16 godina, može li do pobjede?

Oko 19,5 miliona građana danas bira 167 poslanika u jednodomnom parlamentu. Prvi rezultati se očekuju u ponedjeljak po evropskom vremenu
1 komentar(a)
Venecuela, izbori, Foto: Reuters
Venecuela, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2015. 19:35h

U Venecueli se danas održavaju parlamentarni izbori, na kojima je prvi put poslije 16 godina od vladavine socijalističkog predsjednika Uga Čavesa favorit opozicija, javile su svjetske agencije i dodale da su ogromni ogromni redovi zabilježeni na otvaranju birališta.

Oko 19,5 miliona građana danas bira 167 poslanika u jednodomnom parlamentu. Prvi rezultati se očekuju u ponedjeljak po evropskom vremenu.

Građane glavnog grada Karakasa probudili su jutros vatromet i muzika koje je organizovala Vlada Venecuele zbog današnjih izbora.

Stanovnici Venecuele jutros su čekali u redu i prije nego što su birališta otvorena u šest časova, jer su mnogi zabrinuti da bi kasnije moglo da izbije nasilje.

Svjetske agencije javile su da su mnogi građani u strahu od neizvijesnosti poslije izbora napravili velike zalihe hrane.

Agencije su prenijele da su od petka, ispred banaka u Karakasu formirani redovi, jer građani u strahu od postizbornih nereda pokušavaju da podignu što više novca. Mnoge banke u toj zemlji ograničile su dnevne isplate na novčane iznose do 10 dolara.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (53) je u strahu od nasilja u zemlji poslije 18 mjeseci demonstracija nezadovoljnih građana zbog ekonomske situacije u zemlji, pozvao građane da glasaju u miru.

"Ono što bude saopštila izborna komisija poslije izbora, biće sveto i poštovano", rekao je Maduro koji je odbio međunarodne posmatrače izbora.

Opozicija je kritikovala Madura navodeći da će u slučaju poraza, odbijanje međunarodnih posmatrača biti potvrda su "izbori namješteni". Iako favorit, opozicija ne očekuje apsolutnu većinu u parlamentu.

Maduro je kao i njegov prethodnik Ugo Čaves (1954-2013) veliki kritičar globalizacije i spoljne politike SAD.

Čaves je obožavan u zemlji kao junak koji brani siromašne, gradi demokratiju i suprotstavlja se SAD, dok su ga na Zapadu kritikovali da je diktator koji zatvara protivnike, podržava teroriste i pušta sopstveni narod da gladuje.

Bonus video: