Iran: Imamo dokaze da nafta Islamske države ulazi u Tursku

Iran, precizirao je sekretar Savjetodavnog savjeta vrhovnog vođe Irana Mohsen Rezai, posjeduje fotografske i video dokaze da nafta ID ulazi u Tursku u kamionima i spreman je da te informacije objavi
77 pregleda 5 komentar(a)
nafta, Foto: Shutterstock.com
nafta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.12.2015. 10:20h

Iran ima dokaze o nezakonitoj trgovini naftom između Turske i Islamske države (ID) i spreman je da Ankari i javnosti iznese informacije o tome, rekao je iranski državni zvaničnik.

Teheran je prikupio fotografije i video-snimke kamiona sa naftom koji ulaze u Tursku, prenosi "Raša tudej".

"Ako vlada Turske nije informisana o naftnoj trgovini Daeša (Islamske države) u toj zemlji, mi smo spremni da im stavimo informacije o tome na raspolaganje", rekao je juče sekretar Savjetodavnog savjeta vrhovnog vođe Irana Mohsen Rezai, a prenijela zvanična iranska novinska agencija IRNA.

Iran, precizirao je Rezai, posjeduje fotografske i video dokaze da nafta ID ulazi u Tursku u kamionima i spreman je da te informacije objavi.

Rezai je, takođe, pozvao sve zemlje koje se bore protiv ID da se koncentrišu na iskorjenjivanje terorizma.

Ranije ove nedjelje, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je mape i satelitske snimke koji, kako navode, dokazuju da je Turska glavni potrošač nafte koju ID krijumčari iz Sirije i Irana.

Rusko ministarstvo tvrdi i da su turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica umiješani u te kriminalne radnje, što on poriče.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je rekao da je u tom regionu aktivan udruženi tim kriminalaca i pripadnika turske elite, umiješanih u krađu nafte od svojih susjeda, te da se ta nafta dostavlja Turskoj kroz improvizovane naftovode sačinjene od hiljada naftnih cistijerni.

U međuvremenu, mnogi turski građani dovode u pitanje Erdoganovo poricanje i, kako se čini, nijesu iznenađeni dokazima koje iznosi Moskva, zaključuje ruski kanal.

Bonus video: