"Turska da momentalno povuče svoje snage iz Iraka"

Turski mediji su javili da je oko 150 turskih vojnika, u pratnji 20 do 25 tenkova, poslato kopnenim putem ka regionu Bašika, sjeveroistočno od Mosula, grada koji Islamska država smatra svojim centrom u Iraku
54 pregleda 0 komentar(a)
Kurdi, Irak, Foto: Reuters
Kurdi, Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2015. 12:11h

Predsjednik Iraka Fuad Masum izjavio je danas da slanje više stotina turskih vojnika na sjever Iraka, u blizini grada Mosula, predstavlja "kršenje međunarodnih normi i zakona" i upozorio da će taj potez povećati regionalne tenzije.

Masum je u saopštenju objavljenom na Internetu pozvao Tursku da povuče svoje snage iz Iraka i zatražio od iračkog Ministarstva spoljnih poslova da preduzme neophodne mjere kako bi zaštitilo suverenitet i nezavisnost te zemlje, prenio je Rojters.

Ranije danas je iz kabineta premijera Iraka izdato saopštenje u kome se zvanična Ankara poziva da "momentalno povuče svoje snage", uključujući tenkove i artiljeriju, koje je bez pristanka zvaničnog Bagdada rasporedila na sjeveru Iraka, na području Nineveh.

"Iračke vlasti pozivaju Tursku da se odmah povuče sa teritorije Iraka", navodi se u saopštenju, prenijela je agencija AFP.

"Imamo potvrdu da su turske snage, odnosno jedan naoružani bataljon, ušle na teritoriju Iraka, navodno da bi obučavale iračke trupe, bez poziva ili odobrenja iračkih federalnih vlasti. To smatramo teškim kršenjem iračkog suvereniteta", saopštio je kabinet iračkog premijera.

Turski mediji su javili da je oko 150 turskih vojnika, u pratnji 20 do 25 tenkova, poslato kopnenim putem ka regionu Bašika, sjeveroistočno od Mosula, grada koji Islamska država smatra svojim centrom u Iraku.

Na tom području se protiv džihadista inače bore kurdske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je izvijestila da su turski vojnici tamo poslati da bi obučavali njih.

Bonus video: