Turska "na ledu": SAD odustale od zahtjeva da Ankara bude aktivnija u borbi protiv ID

Ta pauza predstavlja najnoviju komplikaciju vezanu za ulogu Turske u borbi protiv ID koja je stavila na test strpljenje američkih vlasti
2 komentar(a)
Ruski avion, Foto: Reuters
Ruski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2015. 11:31h

Otkad je Turska prošle nedjelje oborila ruski vojni avion iznad tursko-sirijske granice, zvanični Vašington je privremeno odustao od zahtjeva da zvanična Ankara, njihov saveznik u NATO-u, igra aktivniju ulogu u intervenciji koju protiv Islamske države sprovodi koalicija na čelu sa SAD, objavio je danas Rojters.

Taj potez američkih vlasti, koje je Rojtersu otkrio jedan neimenovani američki zvaničnik, ima za cilj da prođe neko vrijeme da bi se smirile povećane tenzije u odnosima između Turske i Rusije.

Iz tog razloga Turska nije učestvovala u vazdušnim udarima u Siriji protiv ID otkad su 24. novembra njihovi lovci oborili ruski avion, navela su dva američka zvaničnika.

Ta pauza predstavlja najnoviju komplikaciju vezanu za ulogu Turske u borbi protiv ID koja je stavila na test strpljenje američkih vlasti.

Zvanični Vašington želi da Turska preuzme aktivniju ulogu, posebno u obezbjeđenju svoje južne granice sa Sirijom, koja se smatra glavnim kanalom snabdijevanja džihadista.

SAD posebno brine dio tursko-sirijske granice dug 100 kilometara, koji ID koristi za prebacivanje svojih ratnika i trgovanje.

Američka administracija, međutim, želi i da turski vazdušni udari budu više usmjereni protiv ID, iako istovremeno podržava to što Ankara vrši udare protiv pristalica Kurdistanske radničke partije (PKK), koji obije zemlje smatraju terorističkom grupom.

Ministar odbrane SAD Ešton Karter je ove nedjelje u Kongresu rekao da je većina turskih vazdušnih udara usmjerena protiv PKK, a ne ID, ali američki zvaničnici ističu da je Turska u posljednje vrijeme preduzela neke pozitivne pomake, uključujući mjere za obezbjeđenje svojih ključnih graničnih prelaza sa Sirijom.

Bonus video: