Keri: Borba protiv ID moguća i bez odlaska Asada

Bilo bi, međutim, "sve teže" obezbijediti takvu saradnju ukoliko pobunjenici, koji se protiv Asada bore već više od četiri godine, ne budu imali bar nekakve garancije da će sirijski predsjednik prije ili kasnije sići sa vlasti, rekao je Keri tokom zvanične posjete Atini
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2015. 15:59h

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da je saradnja sirijske vlade i pobunjenika u borbi protiv ID moguća i bez odlaska predsjednika Bašer al Asada sa vlasti.

Bilo bi, međutim, "sve teže" obezbijediti takvu saradnju ukoliko pobunjenici, koji se protiv Asada bore već više od četiri godine, ne budu imali bar nekakve garancije da će sirijski predsjednik prije ili kasnije sići sa vlasti, rekao je Keri tokom zvanične posjete Atini, a prenio je Rojters.

Novinari su na konferenciji za štampu u grčkoj prijestonici Kerija pitali da li je Asadov odlazak preduslov da bi pobunjenici, koji imaju podršku Zapada, sarađivali sa sirijskom vojskom protiv Islamske države (ID) koja je stavila pod svoju kontrolu velike dijelove Sirije i Iraka i vrši terorističke napade u velikom broju drugih zemalja.

"Kad je riječ o pitanjima o Asadu i tome kad će on sići sa vlasti, potrebna je određena izvjesnost oko toga kakva će biti njegova sudbina", rekao je američki državni sekretar.

"Bilo bi, međutim, sve teže sarađivati sa pobunjenicima bez nekakvih indikacija ili garancija da je na pomolu razrešenje ili rešenje problema", naveo je Keri i dodao da bi u suprotnom pobunjenici imali osjećaj da pomažu Asadu, što bi bilo potpuno neprihvatljivo.

Rusija i Iran, glavni saveznici zvaničnog Damaska, više puta su rekli da sirijski narod treba da odluči o budućnosti Asada na predsjedničkim izborima.

Bonus video: