Orban: Izbacivanje Mađara iz Šengena bi bilo neprihvatljivo

rema njegovim riječima, nekoliko zemalja EU, uglavnom zemalja osnivača, želi da se odvoji od zemalja centralne i istočne Evrope iz kojih migranti ulaze u Uniju
2 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2015. 11:08h

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da bi isključivanje njegove zemlje iz Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju bilo apsolutno neprihvatljivo.

Prema njegovim riječima, nekoliko zemalja EU, uglavnom zemalja osnivača, želi da se odvoji od zemalja centralne i istočne Evrope iz kojih migranti ulaze u Uniju.

"Svaki potez koja bi Mađare lišio mogućnosti slobodnog kretanja, bio bi apsloutno neprihvatljiv sa stanovišta Mađarske, budući da smo mi jedina članica Šengenske zone koja istinski štiti Šengen," rekao je Orban.

On je napomenuo da su se zemlje Višegradske grupe (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) dogovorile u četvrtak u Pragu da zajedno rade na zaštiti svojih sloboda i da su zato formirale krug "prijatelji Šengena".

Kada je riječ o odluci Mađarske da tuži Evropsku komisiju zbog migrantskim kvota, Orban naglašava da taj potez nije simboličan već suštinski.

"Želim da 'odložimo na stranu' odluku o kvotama koju Mađarska smatra suprotnom zakonu EU. Brisel ne može da nam kaže sa kim treba da živimo," rekao je mađarski premijer.

On smatra da politički akteri u svijetu treba da se pobrinu da se svako ko je napustio svoju otadžbinu vrati tamo gdje pripada a zato je, kako je istakao, važno da se riješi situacija u Siriji.

Orban ukazuje i da je sporazum sa Turskom, koji Mađarska prihvata, zasnovan na pogrešnoj logici jer Evropa prije svega mora da bude u stanju da štiti svoje granice a ne da "moli za sopstvenu bezbjednost".

Takođe ne smije biti nikakvog sporazuma po kome se stotine hiljada migranata prevoze u Evropu i koji podrazumijeva prinudnu raspodjelu tih migranata među članicama EU, ponovio je on.

"Postojala je takva ideja i na nju treba spriječiti. Mislim da je skinuta sa dnevnog reda, ali neki stalno pokušavaju da je ponovo vrate u razmatranje," rekao je Orban.

"Fajnenšel tajms" je juče objavio da bi Evropska unija mogla da razmotri suspenziju Šengenskog sporazuma u trajanju do dvije godine zbog migrantske krize.

Kako piše list, mogućnost aktiviranja "člana 26" iz 20 godina starog sporazuma o slobodnom kretanju unutar EU predlaže se u pripremnom dokumentu za sastanak ministara unutrašnjih poslova.

"To znači da bi privremena kontrola granica, uvedena ovog ljeta, između zemalja kao što su Njemačka i Austrija, postale dugotrajna mjera, koja bi okrnjila slobodnu zonu kretanja", navodi FT.

Bonus video: