S&P snizila rejting vodećim američkim bankama

Banke pogođene sniženjem rejtinga, njih osam, su iz takozvane grupe sistemski važne banke, za koje se često koristi termin isuviše velike da bi propale
0 komentar(a)
Standard and Poor's, Foto: Shutterstock
Standard and Poor's, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2015. 08:28h

Američka bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) snizila je kreditni rejting osam vodećih američkih banaka.

Agencija je snizila rejting uz obrazloženje da neće moći da računaju na ponovnu pomoć vlade u slučaju da upadnu u problem, prenosi Capital.ba.

„Smatramo da je vjerovatnoća da američka vlada pruži vanrednu pomoć sopstvenom bankarskog sistemu sada neizvjesna, i iz tog razloga smanjujemo ocjenu rejtinga banaka“, navodi se u saopštenju S&P-a.

Banke pogođene sniženjem rejtinga, njih osam, su iz takozvane grupe sistemski važne banke, za koje se često koristi termin isuviše velike da bi propale.

Dugoročni kreditni rejting Banke Amerike, Sitigroup, Goldman Sachsa i „Morgan Stenly-ja je smanjen jedan stepen, na BBB+, dok je rejting banke New York Mellon, State Street i Wells Fargo oboren na A, a JP Morgana Chase-a na A-.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) pozvala je u oktobru vodeće banke da povećaju nivo rezervi kako bi izbjegle situaciju da poreski obveznici sopstvenim novcem spasavaju banku u slučaju propasti.

Bonus video: