I Mađarska tužila Evropsku uniju, vlada pokrenula kampanju protiv izbjeglica

EU je uvela mehanizam kvota za preraspodjelu 120.000 tražilaca azila između njenih 28 članica
2 komentar(a)
EU, Mađarska, Foto: Shutterstock
EU, Mađarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2015. 18:33h

Mađarska je danas zvanično podnijela tužbu u Evropskom sudu pravde zbog uvođenja obavezujućih kvota za prihvat migranata za zemlje članice Unije, rekao je portparol mađarske vlade.

"Tužba je podnijeta", rekao je za agenciju Frans pres portparol mađarskog ministra pravde Gabor Kaleta.

Ovaj potez koji je ranije danas najavio premijer Viktor Orban, već je uradila Slovačka koja je juče uložila tužbu protiv EU u Evropskom sudu pravde zbog uvođenja migrantskih kvota.

EU je uvela mehanizam kvota za preraspodjelu 120.000 tražilaca azila između njenih 28 članica.

Evropska komisija je sredinom oktobra odbila analizu Češke prema kojoj mehanizam preraspodjele izbjeglica nije u skladu sa evropskim zakonima i poručila Pragu da ako zemlja odbija kvote, može da tuži Evropsku uniju sudu.

Orban je više puta rekao da je Brisel prekoračio svoja ovlašćenja kada je odobrio tu raspodjelu uprkos protivljenju nekolicine zemalja, uglavnom iz istočne Evrope.

Mađarska vlada je danas počela medijsku kampanju u kojoj se vrlo oštro napadaju izbjeglice i princip njihove raspodjele po kvotama u okviru EU.

Više mađarskih listova danas je na cijelim stranama objavilo poruke ove kampanje "Kvote povećavaju terorističku prijetnju" na crnoj pozadini, ili "jedan ilegalni imigrant stiže u Evropu u prosjeku svakih dvanest sekundi".

"Ne znamo koje su im namjere" i "ne znamo koliko terorista se krije među njima", piše u jednoj od poruka.

Kampanja će se voditi i preko radija i televizije u toku decembru i januaru kao i na plakatima koji će imati slogan "Branimo zemlju", navela je vlada na konferenciji za štampu, i dodala da se radi o kampanji čiji je cilj da se "obavijeste građani o rizicima evropskog plana kvota".

Mađarska koja ima tvrd stav prema migrantima sredinom oktobra podigla je žičanu ogradu na svojim granicama sa Srbijom i Hrvatskom pošto je preko Mađarske prešlo oko 400.000 kandidata za azil od početka godine.

Više stotina hiljada migranata, među kojima je veliki broj izbjeglica koje bježe od oružanih sukoba, ušlo je u Evropu ove godine.

Bonus video: