Portoriko u posljednji trenutak izbjegao bankrot

Saopštenje o uplati objavljeno je u trenutku kada je portorikanski guverner Alejandro Garcia Padilla u američkom Kongresu objašnjavao da se Portoriko suočava s krizom potencijalno katastrofalnih posljedica
0 komentar(a)
Portoriko, Foto: Shutterstock.com
Portoriko, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.12.2015. 08:47h

Portoriko je uplatio 354 miliona dolara, nakon što je danima upozoravao da neće moći da izmiri taj dug kako bi podstakao američke vlasti da izmjene propise.

Saopštenje o uplati objavljeno je u trenutku kada je portorikanski guverner Alejandro Garcia Padilla u američkom Kongresu objašnjavao da se Portoriko suočava s krizom potencijalno katastrofalnih posljedica, prenosi Capital.ba.

"I nakon što je izmirila dug Vlada u San Huanu prisiljena je da bira hoće li građanima pružati osnovne usluge ili vraćati dug", kazao je Padilla.

On je prošle sedmice u više navrata upozoravao da Portoriko možda neće moći da izmiri dug koji je dospio na naplatu, a koji je dostigao 72 milijarde dolara.

Guverner je pred odborom američkog Senata saopštio da položaj države otežavaju kreditori koji nijesu pristali na reprogramiranje duga.

Prema njegovim riječima hitne budžetske mjere gurnule su Portoriko još dublje u recesiju, pogoršavši iseljavanje stanovništva.

"Ako Kongres ne da Portoriku pravo na reprogramiranje svih obveza, 3,5 miliona američkih građana na ostrvu suočiće se sa humanitarnom krizom", upozorio je Padilla.

Bonus video: