BND smatra da je ponašanje sina saudijskog kralja rizično

"Koncentracija ekonomske i spoljnopolitičke moći Muhameda bin Salmana nosi latentni rizik da, u pokušaju da utvrdi svoju poziciju u kraljevskoj sukcesiji dok je njegov otac još živ, izazove gnjev drugih članova kraljevske porodice i stanovništva zbog skupih mjera reformi, kao i da zategne odnose s prijateljskim i savezničkim državama u regionu"
3 komentar(a)
Muhamed bin Salman, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Muhamed bin Salman, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2015. 19:17h

Njemačka obavještajna služba (BND) objavila je danas dokument u kojem ocjenjuje da bi sin ministra odbrane Saudijske Arabije i sin kralja Salmana mogao da ugrozi odnose sa regionalnim partnerima u pokušaju da učvrsti svoje mjesto u kraljevskoj sukcesiji.

AP navodi da nije uobičajeno da Njemačka obavještajna služba javno saopšti tako otvorenu procjenu zemlje koja se smatra partnerom Zapada, dodajući da Njemačka ima dugogodišnju političku i ekonomsku saradnju sa Saudijskom Arabijom.

BND navodi da pod vlašću kralja Salmana i njegovog sina i ministra odbrane, princa Muhameda bin Salmana, Saudijska Arabija pokušava da se postavi kao lider arapskog svijeta.

"Koncentracija ekonomske i spoljnopolitičke moći Muhameda bin Salmana nosi latentni rizik da, u pokušaju da utvrdi svoju poziciju u kraljevskoj sukcesiji dok je njegov otac još živ, izazove gnjev drugih članova kraljevske porodice i stanovništva zbog skupih mjera reformi, kao i da zategne odnose s prijateljskim i savezničkim državama u regionu", upozorio je BND.

Kraljevski sud i Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije nisu bili dostupni za komentar.

Muhamed bin Salman imenovan je za drugog po redu nasljednika trona, samo nekoliko mjeseci pošto je njegov otac kralj Salman stupio na presto u januaru. Prvi u redu za presto je ministar unutrašnjih poslova, princ Muhamed bin Najef.

Bonus video: