Makedonska policija suzavcem rastjeruje migrante sa granice

Grupa od 400 migranata, pretežno iz Pakistana i Bangladeša, pokušala je danas da iskoristi tačku na kojoj ograda još nije podignuta, kako bi ilegalno prešli iz Grčke u Makedoniju
0 komentar(a)
Makedonija izbjeglice, Foto: Beta/AP
Makedonija izbjeglice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.12.2015. 15:34h

Makedonska policija danas je biber sprejom, suzavacem i šok bombama rastjerala grupu od nekoliko stotina migranata koji su pokušali da ilegalno pređu iz Grčke u Makedoniju.

Nakon što je Makedonija odlučila da dozvoli prelaz na njenu teritoriju samo izbjeglicama sa ratom zahvaćenih područja, iz Sirije, Avganistana i Iraka, hiljade ekonomskih migranata iz Afrike, Pakistana i Bangladeša blokirano je na grčko-makedonskoj granici.

Kako bi spriječile nekontrolisani priliv izbjeglica iz Grčke makedonske vlasti počele su da podižu žičanu ogradu na granici sa tom zemljom.

Grupa od 400 migranata, pretežno iz Pakistana i Bangladeša, pokušala je danas da iskoristi tačku na kojoj ograda još nije podignuta, kako bi ilegalno prešli iz Grčke u Makedoniju.

Makedonska policija upotrijebila je suzavac, biber sprej i šok bombe kako bi ih spriječila u toj namjeri.

Grčki ministar za izbjeglice Joanis Mouzales izjavio je danas da se njegova zemlja nalazi pod ogromnim pritiskom pojedinih evropskih zemalja zbog migrantske krize. On je dodao da Grčkoj nisu upućene zvanične prijetnje evropskih zvaničnika da će, ukoliko ne uspije da kontroliše priliv izbjeglica u EU, biti izbačena iz Šengenskog sporazuma.

Tokom ove godine više od 700.000 izbjeglica i ekonomskih migranata došlo je u Grčku.

"Tačno je da pojedine članice EU, koje misle da se priliv izbjeglica u Evropu može kontrolisati, vrše veliki pritisak na Grčku. Svi moraju da shvate da je Grčka samo prva stanica, vrata za ulaz u Evropu nalaze se u Turskoj. Priliv migranata može se zaustaviti samo u Turskoj", izjavio je Mouzalas.

Bonus video: