MINISTAR ODBRANE NAJAVIO

Vašington šalje pojačanja svojim specijalcima u Sirji i Iraku

Karter je rekao da će pripadnici američkih specijalnih snaga moći da izvode napade, oslobađaju taoce i hvataju vođe Islamske države
1 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2015. 17:00h

Vašington je spreman da pošalje pojačanja za pedesetak pripadnika specijalnih snaga raspoređenih na sjeveru Sirije i jedinicu specijalnih snaga u Irak za operacije protiv Islamske države, rekao je danas američki ministar odbrane Ešton Karter.

U Siriji "gdje budemo našli nove mogućnosti da ojačamo" grupu specijalaca koji su već na terenu, bićemo spremni to da uradimo, rekao je Karter u obraćanju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa u Vašingonu.

U Irak SAD šalju "specijalizovanu jedincu da pomogne iračkim snagama i kurdskim pešmergama" da sprovode napade na terenu protiv Islamske države, dodao je Karter. On je rekao se to radi u saglasnosti sa iračkom vladom.

Američke snage će moći da sprovode i "jednostrane operacije" u Siriji.

Karter je rekao da će pripadnici američkih specijalnih snaga moći da izvode napade, oslobađaju taoce i hvataju vođe Islamske države.

Međunarodna koalicija od 65 zemalja na čelu s SAD sprovodi kampanju vazdušnih udara protiv ekstremista i u Siriji i u Iraku. Islamska država zauzela je velike djelove Iraka i Sirije u ljeto 2014.