GLAVNI IZVOR PRIHODA

SAD pojačale napade na naftna postrojenja IS

"Uništeno je 400 cisterni sa naftom,u velikoj mjeri smanjujući njihove dnevne prihode", rekao je ministar odbrane Eš Karter
19 pregleda 2 komentar(a)
Hezbolah bespilotna letjelica, Foto: AP
Hezbolah bespilotna letjelica, Foto: AP
12.02.2019. 11:41h

Sjedinjene Američke Države pojačale su napade na infrastrukturu Islamske države, pri čemu je za posljednjih mjesec danas onesposobljeno 43 odsto kanala putem kojih IS obezbjeđuje prihode, posebno od nafte.

"Posljednjih nekoliko nedjelja smo, zahvaljujući boljim obavještajnim podacima i uvidu u operacije IS, intenzivirali vazdušne napade na naftna postrojenja pod njihovom kontrolom, koja predstavljaju stub njihove finansijske infrastrukture... Uništeno je 400 cisterni sa naftom,u velikoj mjeri smanjujući njihove dnevne prihode", rekao je ministar odbrane Eš Karter.

General Džozef Danford, koji je na čelu združenih štabova američke vojske dodao je da je proteklog mjeseca napadima na IS prekinuto 43 odsto kanala kojima oni obezbjeđuju prihode.

Karter i Danford govorili su danas pred Odborom Predstavničkog doma za oružane snage, a sekretar za odbranu je najavio da će SAD pojačati svoje snage za specijalne operacije u Iraju i Siriji  kako bi se pomglo u borbi protiv ekstremista IS.

Dodatne snage treba da pomognu iračkim i kurdskim snagama koje se bore protiv IS, prenosi AP, navodeći da Karter nije govorio o broju vojnika kao ni gdje će oni biti stacionirani.

"Operacije u Iraku biće izvođene na poziv iračke vlade s ciljem da se odbrane iračke granice i pojačaju kapaciteti bezbjednosnih snaga Iraka. Te snage će biti takođe u pozociji da izvode unilateralne operacije u Siriji", rekao je Karter.

Trenutno u Iraku ima 3.500 američkih vojnika, a američki predsjednik Barak Obama je ranije najavio da će u Siriju biti poslato oko 50 pripadnika snaga za specijalne operacije.