Azevedo: Trgovina u svijetu u najvećoj krizi ikada, SAD koče rješenje

Azevedo, koji se trenutno nalazi u Buenos Ajresu gdje se održava samit G20 rekao je za BBC da je "ovo najgora kriza ne za STO, već za cijeli multilateralni trgovinski sistem od GATT-a (Opšteg sporazum o carinama i trgovini, koji je prethodio STO) 1947"
52 pregleda 0 komentar(a)
Roberto Azevedo, Foto: Reuters
Roberto Azevedo, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2018. 13:43h

Glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo rekao je da se slobodna trgovina u svijetu suočava s "najgorom krizom" od 1947. godine i da trenutni protekcionistički talas prijeti slobodnoj trgovini.

Azevedo, koji se trenutno nalazi u Buenos Ajresu gdje se održava samit G20 rekao je za BBC da je "ovo najgora kriza ne za STO, već za cijeli multilateralni trgovinski sistem od GATT-a (Opšteg sporazum o carinama i trgovini, koji je prethodio STO) 1947".

"Ovo je trenutak kad se neka temeljna načela organizacije, načela saradnje, načela nediskriminacije osporavaju i dovode u pitanje. I mislim da je to vrlo ozbiljno", rekao je Azevedo, preneo je Index.hr.

Kako je istakao, "način komunikacije" između Kine i SAD mora se prebaciti iz "prijetećeg, optuživačkog i upiranja prstom u onaj za pronalaženje rješenja".

SAD i STO su trenutno u sporu zbog Žalbenog tijela koje rješava trgovinske sporove između zemalja. SAD blokira nova imenovanja u to tijelo jer preispituje njegovu ulogu, čime to tijelo jedva funkcioniše.

U slučaju da se taj spor uskoro ne riješi, rješavanje trgovinskih sporova između zemalja moglo bi biti paralizovano već od iduće godine.

Azevedo je rekao kako zemlje STO raspravljaju o "Planu B" kako bi izbjegli kolaps Žalbenog tijela te kako bi ono moglo nastaviti s radom, prenosi Tanjug.

"Naravno da će veliko pitanje biti hoće li SAD biti dio tog Plana B ili ne. Ako ne bude, rekao bih da će rješavanje sporova sa SAD-om biti ugroženo“, zaključio je Azevedo.

Bonus video: