Politički potres u državi Njujork

Dvije decenije je Silver bio jedan od tri najvažnija političara u državi Njujork, zajedno s predsjedavajućim Senatom i guvernerom s kojima je dogovarao budžet i druge sporazume i poslove
0 komentar(a)
Šeldon Silver, Foto: Reuters
Šeldon Silver, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2015. 15:13h

Jedan od najmoćnijih političara u Njujorku osuđen je za primanje mita što je izazvalo veliki potres u toj američkoj saveznoj državi i podstaklo pozive da se reformiše sistem koji ima dugu istoriju korupcije.

Porota je juče proglasila krivim bivšeg predsjednika donjeg doma Njujorka Šeldona Silvera po optužbi da je za razne usluge dobio četiri miliona dolara.

Silver, član Demokratske partije, smijenjen je s mjesta predsjedavajućeg parlamenta u januaru pošto je uhapšen.

Dvije decenije je Silver bio jedan od tri najvažnija političara u državi Njujork, zajedno s predsjedavajućim Senatom i guvernerom s kojima je dogovarao budžet i druge sporazume i poslove.

Guverner Njujorka Endru Kuomo i Silverov nasljednik na čelu parlamenta Karl Hist rekli su da osuda pokazuje da su potrebna snažnija etička pravila.

Poslije Silverovog hapšenja predložene su ograničenje mandata, ograničenja drugih prihoda poslanika, novi propisi za finansiranje kampanje i druge mjere.

U Njujorku je od 2000. 30 poslanika napustilo svoje položaje zbog krivičnih optužbi ili navoda o etički neprihvatljivom djelovanju. Zamjenik lidera u Senatu, republikac Tomas Libus osuđen je prošle nedjelje na kućni zatvor zbog laganja FBI. Bivši lider senata Din Skelos, koji je sarađivao sa Silverom, trenutno je na suđenju zbog optužbi za iznudu.

Bonus video: