Spajanje EEU i "Puta svile": Rusija i Kina osnivaju novinsku agenciju i debatni klub

"Osnivanje zajedničke novinske agencije predloženo je na rusko-kineskom forumu koji se održava u Pekingu. Takođe, postoji inicijativa za uspostavljanje ekspertskog panela za stalni dijalog zemalja pacifičkog regiona", rekao je šef Odbora za medije ruske Državne dume Jurij Šuvalov za dnevnik Izvestija
0 komentar(a)
Rusija i kina, Foto: Shutterstock
Rusija i kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2015. 12:01h

Rusija i Kina osnivaju zajedničku novinsku agenciju koja će raditi u obije zemlje, kao i debatni klub privremeno nazvan Amur dijalog, prenosi danas RT.com.

"Osnivanje zajedničke novinske agencije predloženo je na rusko-kineskom forumu koji se održava u Pekingu. Takođe, postoji inicijativa za uspostavljanje ekspertskog panela za stalni dijalog zemalja pacifičkog regiona", rekao je šef Odbora za medije ruske Državne dume Jurij Šuvalov za dnevnik Izvestija.

Šuvalov je rekao da će oba projekta biti realizovana 2016. godine koja je proglašena godinom ruskih i kineskih medija. On je ocijenio da su ruski i kineski mediji "u fazi rasta kvaliteta" i da će novi zajednički projekti doprinijeti uzajamnom povjerenju, adekvatnoj procjeni događaja širom svijeta i preciznom razumijevanju stavova dvije zemlje po raznim pitanjima, prenosi RT.com.

"To se odnosi na čitav spektar pitanja međunarodne politike, ekonomskog razvoja Evroazijskog kontinenta i spajanja Evroazijske ekonomske unije (EEU) i ekonomskog regiona 'Put svile' jer su ta dva projekta razvijena u dvije zemlje, ali rade u sinergiji", dodao je Šuvalov.

Evroazijska ekonomska unija pokrenuta je 2015. kao carinska unija Rusije, Kazahstana i Bjelorusije. Kasnije su joj se priključile Jermenija i Kirigstan, a veći broj zemalja pokazao je interes za uspostavljanje zone slobodne trgovine sa EEU.

Novi "Put svile" je projekat Kine čiji je cilj da se uspostavi ekonomski koridor sa Rusijom i Mongolijom.

U maju su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping potpisali sporazum o saradnji u povezivanju razvoja EEU sa ekonomskim projektom "Puta svile", uz niz drugih sporazuma iz oblasti energetike, trgovine i finansija.

Bonus video: