IZBILI U PRVI PLAN

Turkmeni – mali narod u igri velikih sila

Nije iznenađujuće što ovaj mali narod upućuje pogled prema Ankari i što se u turske vlasti uzda da će im pružiti zaštitu i finansijsku pomoć
151 pregleda 31 komentar(a)
Turkmeni, Foto: Reuters
Turkmeni, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2015. 08:58h

Već godinama se bore protiv Bašara al Asada, ali se rijetko pominju u vijestima. No sada su sirijski Turkmeni izbili u prvi plan nakon što je Turska oborila ruski avion koji je, navodno, bombardovao turkmenske položaje.

Kad se spomenu Turkmeni, brzo se pomisli na Turkmenistan u centralnoj Aziji. Ali s tom zemljom na Kaspijskom jezeru sirijski Turkmeni nemaju mnogo toga zajedničkog, osim pripadnosti istoj grupi turkijskih naroda. Oko 200.000 Turkmena je navodno prije izbijanja rata živjelo u Siriji mada nema zvaničnih statistika koje bi to potkrijepile.

Da li je protiv njih bila usmjerena akcija ruskog borbenog aviona? I, jesu li oni ubili jednog od dva pilota koji su se padobranima spasili iz letjelice koju su pogodili turski lovci? To je još nejasno. No, ono što je jasno je da Turci osjećaju tijesnu povezanost s Turkmenima u Siriji i da je ta povezanost dio i zvanične politike.

Veza sa sjeverom

Nije iznenađujuće što taj mali narod upućuje pogled prema Ankari i što se u turske vlasti uzda da će im pružiti zaštitu i finansijsku pomoć, kaže Favaz Gerges, stručnjak za Bliski istok pri Londonskoj školi ekonomije. Na poslijetku, dva naroda ujedinjuju isti koreni i kulturno nasljeđe, kaže Gerges.

Većina Turkmena živi u brdima u provinciji Latakia na sjeveru Sirije. Sa susjednom zemljom na severu ih povezuje „jaka etnička i jezička blizina“, kaže Pol T. Levin, direktor stokholmskog Instituta za turske studije.

Za turskog predsjednika Redžepa Erdogana su Turkmeni prirodni saveznik – ne samo iz etničkih razloga, veći i zbog zajedničkog neprijatelja, sirijskog predsjednika Bašara al Asada. „Već na početku sirijskog građanskog rata su turkmenske pobunjeničke grupe uzele oružje u ruke i borile se protiv Asada, iako, za razliku od recimo Kurda, nisu toliko patile pod Asadovim režimom“, kaže Favaz Gerges.

Rusija, s druge strane, vrši vazdušne udare na sve grupacije koje se bore protiv Asada. Turski političari su Moskvi više puta prebacili da na sjeveru Sirije napada i turkmenske civile. Tek prošle sedmice je tursko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor pozvalo ruskog ambasadora – nakon što je 40 Turkmena povrijeđeno u nizu vazdušnih napada. Početkom ove sedmie je Turska to iznijela i pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Strateški važni

Pol T. Levin kaže da je Ankara direktno pomagala turkmenskim borcima, odobravajući im čak prelazak granice odnosno korišćenje turske teritorije kao sigurne luke kada je to neophodno. Osim toga, dodaje on, turkmenski pobunjenici i druge naoružane grupe su važne za Erdoganovu vladu zbog obezbjeđivanja granice prema jugu. „Za Tursku je od strateške važnosti to što oni kontrolišu djelove pograničnog područja.“ Osim toga, brojni stručnjaci ističu da Ankara koristi Turkmene kao balvan na putu stvaranja kurdske države.

Da li bi mali turkmenski narod mogao biti uništen u igri velikih sila? Stručnjaci za Bliski istok ne žele da da ju prognoze o budućnosti Turkmena. Za Favaza Gergesa je jasno da sirijski Turkmeni, s obzirom na građanski rat koji i dalje bjesni, prije svega teže postizanju bezbjednosti. A sigurnost im, napominje Gerges, trenutno najbolje može pružiti savezništvo s Turskom.

Preporučujemo za Vas