Karson: Sirijske izbjeglice da prihvate susjedne zemlje

Više od četiri miliona Sirijaca pobjeglo je od rata od 2011. godine. Većina ima privremeni smještaj u susjednim zemljama, gdje se odugovlači sa njihovim prihvatom
0 komentar(a)
Ben Karson, Foto: Beta/AP
Ben Karson, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.11.2015. 14:15h

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca Ben Karson obišao je sirijske izbjegličke kampove u Jordanu i izjavio da bi izbjeglice trebalo da prihvate susjedne bliskoistočne zemlje.

Više od četiri miliona Sirijaca pobjeglo je od rata od 2011. godine. Većina ima privremeni smještaj u susjednim zemljama, gdje se odugovlači sa njihovim prihvatom.

Karson je danas obišao izbjeglički kamp Azrak i tom prilikom rekao da bi Sirijci mogli da doprinesu ekonomijama arapskih zemalja ukoliko bi bili prihvaćeni i integrisani.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je ranije da će SAD prihvatiti 10.000 izbjeglica, što je delić stotina hiljada izbjeglih iz ratom zahvaćenih zemalja, uključujući Siriju.

Neki kandidati za predsjednički nominaciju iz redova republikanaca izjavili su da strahuju da teroristi mogu da se infiltriraju među izbjeglice i tako iskoriste priliku za ulazak u SAD.