IZBJEGLIČKA KRIZA

Cipras: Grčka čuva granice Evrope

"Ni ograda ni prebacivanje problema iz jedne u drugu zemlju, ne mogu spriječiti priliv izbjeglica do kojeg je došlo zbog rata i siromaštva", zaključio je Cipras
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2015. 12:37h

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da će ta zemlja nastaviti aktivno da učestvuje u rješavanju problema izbjeglica i poručio Evropi da Grčka čuva njene granice.

Cipras je u izjavi za grčku televiziju ERT3 rekao da je Grčka odlučna da ne bude pasivni posmatrač već da igra aktivnu ulogu, kao što je već radila i preuzme inicijative za rješavanje problema izbjeglica.

Grčki premijer je podvukao da njegova zemlja vodi bitku da se problem izbjeglica posmatra kao evropski problem i problem susjednih zemalja, prenosi agencija ANA.

"Grčka ispunjava svoje evropske obaveze o prijemu i identifikaciji centara za izbjeglice", naveo je on i naglasio da Evropa mora da shvati da Grčka štiti granice EU.

"Ni ograda ni prebacivanje problema iz jedne u drugu zemlju, ne mogu spriječiti priliv izbjeglica do kojeg je došlo zbog rata i siromaštva", zaključio je Cipras.