Vinogradari "buše“ ogradu na granici sa Slovenijom

Tokom dvočasovnog sastanka sa vlasnicima zemljišta predstavnici Ministarstva i policije prenijeli su da se radi o izgradnji ograde dužine od četiri kilometara i visine od 2,5 metara
0 komentar(a)
Plantaže vinograd, Foto: Savo Prelević
Plantaže vinograd, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2015. 10:34h

Za četiri nedjelje trebalo bi da budu završene "građevinske mreže“ duž austrijsko-slovenačke granice oko prelaza Špilfeld, koje će biti u obliku bodljikave žice, ali ta ograda će biti "bušna“ zbog protivljenja vinogradara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je o građevinskim merama prvi put informisala pogođene vlasnike zemljišta, i ukoliko se jedan od njih usprotivi, planirana ograda će biti „bušna“.

Tokom dvočasovnog sastanka sa vlasnicima zemljišta predstavnici Ministarstva i policije prenijeli su da se radi o izgradnji ograde dužine od četiri kilometara i visine od 2,5 metara tipa „G7“.

Naredne nedjelje u odvojenim razgovorima sa vlasnicima zemljišta, koja se pretežno koriste kao vinogradi, trebalo bi da se dobiju potrebna odobrenja.

Vlasnicima zemljišta rečeno je da se radi o privremenoj građevinskoj meri, kao i da postoji mogućnost da im se napravi i kapija, kroz koju bi mogli da prođu na drugu stranu zemljišta.

U prvom razgovoru jedan broj vlasnika zemljišta najavio je protivljenje građevinskim mjerama na svom imanju.

Jedan od njih, Erih Polc, agenciji APA, je kazao da će se podizanju ograde suprostaviti "i rukama i nogama“, te najavio, u slučaju potrebe, uključenje advokata.

I Vili Satler, vinogradar iz Gamlica, ocijenio je da je ograda beskorisna, jer se može lako zaobići, a njemu otežava rad na imanju, te najavljuje korišćenje svih pravnih sredstava u sprječavanju namjere vlasti.

Za četiri nedjelje biće završena i ograda u nesporednoj blizini prelaza Špilfeld, duž glavnog puta, koja će biti četiri metara visine.

Bonus video: