SAD: Tužbe protiv 10 najvećih banaka zbog prevare

"Još od početka 2007. godine, banke su zajedno prijetile, bojkotovale, primoravale i na druge načine eliminisale bilo koji entitet ili praksu, koja je imala potencijal da donese promjene u trgovanju u pogledu savjetovanja kupaca", navodi se u tužbi
61 pregleda 0 komentar(a)
SAD, Amerika, Sjedinjene Države, Foto: Shutterstock
SAD, Amerika, Sjedinjene Države, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2015. 09:54h

Vodećih deset banaka sa Vol strita i dvije trgovinske platforme suočene su sa kolektivnom tužbom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog navodnog dosluha u cilju ograničavanja konkurencije.

Tužba se odnosi na ograničavanje konkurencije na tržištu kamatnih svopova vrijednom 320 hiljada milijardi USD, prenosi Tanjug.

Tužbu je podnio Penzioni fond nastavnika iz državnih škola u Čikagu koji je kupio kamatne svopove od različitih banaka kako bi upravljao rizikom i zaštitio se od promjena u monetarnoj politici.

Iz tog fonda kažu da su svopove preplatili, što je posljedica organizovanog dosluha banaka.

Među optuženim bankama su Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup, Credit Suisse, Barclays, BNP Pariba, UBS, Deutsche Bank i Royal Bank of Scotland, kao i dve trgovinske platforme ICAP Capital Markets i Tradeweb Markets.

"Još od početka 2007. godine, banke su zajedno prijetile, bojkotovale, primoravale i na druge načine eliminisale bilo koji entitet ili praksu, koja je imala potencijal da donese promjene u trgovanju u pogledu savjetovanja kupaca", navodi se u tužbi.

Bonus video: